Taani on hakanud uurima, kuidas saaks energiaettevõtete ootamatult suuri kasumeid maksustada, sõnas maksuminister Jeppe Bruus Christensen pärast seda, kui Aarhusis asuv Danske Commodities teatas, et nende kasum suurenes mullu ligi kümme korda, 2,2 miljardi euroni.

Teised suured tegijad, Energi Danmark ja Norlys Energy Trading, teenisid mullu vastavalt 1,2 miljardit eurot ja 0,5 miljardit eurot kasumit.

„Minu arvates ei ole hea, et ettevõtted teenivad kriisi ajal tavainimeste arvelt suuri kasumeid,“ sõnas Bruus Christensen. Ta lisas aga, et seni on olnud keeruline leida õiglast viisi nende kasumite maksustamiseks. Selle kallal nüüd tööle asutaksegi.

Boonuseid võiks vähendada

Valitsus kutsus energiaettevõtteid üles ka boonuste maksmist vähendama. Hiljuti teatasid mitmed ettevõtted, et maksavad oma võtmetöötajatele suuri summasid, millel tihti ülempiiri polegi.

„Mul oli ettevõtetega sõbralik vestlus, kus tegime neile selgeks, et ülempiirita boonused on mitmel põhjusel vastuvõetamatud,“ sõnas energia- ja kliimaminister Lars Aagaard.

Energi Danmark vallandas hiljuti kolm töötajat, kuna nad polnud nõus boonuste vähendamisega. Meedia teatel oleks neile boonustena makstud umbes 250 miljonit Taani krooni (33 miljonit eurot).