Suurbritannial on pikk ajalugu ja Briti monarhia sümbolid on endiselt enim tuntud kogu maailmas. Lisaks Briti traditsioonidele on Ühendkuningriigil ka pikk ettevõtluse ajalugu – paljud ettevõtted on ajahambale vastu pidanud ja sajandeid eksisteerinud. Mõned Ühendkuningriigi vanimad ettevõtted on börsil noteeritud ja neil on pikk turukogemus, mis annab väärtusliku ülevaate riigi majanduskasvust ja arengust.

Nende kuulsate ettevõtete hulgas on Londoni Lloyd’s, mis asutati juba 1686. aastal. Lloyd’s on üle kogu maailma tunnustatud kindlustusselts, mis pakub kindlustus- ja edasikindlustusteenuseid. Ettevõte on alati olnud innovaatiline ja seisnud kindlustussektoris paljude oluliste arengute esirinnas. Ettevõttest Lloyd’s, mis keskendub riskihindamisele ja -juhtimisele, on saanud ülemaailmsel kindlustusturul oluline tegija.

London Stock Exchange Group (LSEG) on teine tuntud Ühendkuningriigi ettevõte, millel on pikk ja kuulsusrikas ajalugu. London Stock Exchange moodustati 2007. aastal Londoni börsi ja Borsa Italiana ühinemisega. Londoni börs ise asutati 1801. aastal ja on üks vanimaid börse maailmas. Börsil on olnud oluline osa Ühendkuningriigi finantsturgude arengus ja see mängib olulist rolli riigi majandusarengus.

Unilever on veel üks tuntud Ühendkuningriigi ettevõte, mille ajalugu ulatub tagasi 19. sajandisse. See asutati küll alles 1929. aastal mitme ettevõtte ühendamise teel, kuid mõnel neist ettevõtetest, mis sinna koondati, nagu Lever Brothers ja Margarine Unie, on pikem ajalugu. Unileverist on saanud ülemaailmne tarbekaupadega tegelev suurettevõte, mille tootevalik on mitmekesine: see hõlmab toiduaineid, jooke, puhastusvahendeid ja kehahooldustooteid.

NatWest Group, endine Royal Bank of Scotland Group plc. Kontsernil Royal Bank of Scotland (RBS) Group, mille juured ulatuvad tagasi 1727. aastasse, on pikaajaline side kuningliku kohtuga. Ühendkuningriigi ühe vanima pangana on RBS mänginud silmapaistvat rolli pangandus- ja finantsteenuste osutamisel kuninglikule perekonnale ja õukonnale. RBS on aastate jooksul saavutanud hea maine usaldusväärse, stabiilse ja asjatundliku ettevõttena kuningliku õukonna finantsasjade haldamisel.

Diageo asutati 1997. aastal, kui ühinesid Guinness ja Grand Metropolitan. Ka need ettevõtted on pika ajalooga: Guinness asutati 1759. aastal ja Grand Metropolitan 1933. aastal. Diageost on saanud maailma juhtiv jookidega tegelev ettevõte, mille tooteportfelli kuuluvad tuntud kaubamärgid, sealhulgas Johnnie Walker, Smirnoff ja Baileys.

Tasub märkida, et ettevõtte staatus võib aja jooksul muutuda erinevate tegurite, näiteks ühinemiste, omandamiste ja omandistruktuuri muutuste tõttu. Seetõttu võib Ühendkuningriigi vanimate ettevõtete nimekiri varieeruda olenevalt konkreetsetest kriteeriumidest. Sellegipoolest näitab mainitud ettevõtete kestev pärand nende tähtsust ja panust Ühendkuningriigi majanduskasvu ja arengusse mitme sajandi jooksul.

Kapitali kaotamise risk! Investeeringute varasemad tulemused ja tulevikuprognoosid ei taga tulu tulevikus.

Jaga
Kommentaarid