„Nüüd, kus on lõppenud kolmas 5G sageduslubade konkurss, mille tulemusena omandatakse viimased sagedused 5G kolmest tuumiksagedusalast, oleme taas suure ja väga olulise sammu võrra lähemal nii isesõitvatele autodele kui ka reaalajas toimivatele teenustele. Jääme põnevusega ootama, milliseid arenguid toovad järgnevad aastad – eeldused järjekordseks tehnoloogiliseks arenguhüppeks on loodud, et aina rohkem inimesi ja ettevõtteid saaksid osa ülikiirest andmesideühendusest,“ lausus TTJA peadirektor Kristi Talving.

„5G tehnoloogia areng veab innovatsiooni ja Eestis tegutsevate ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet, sest loob uusi võimalusi protsesside automatiseerimiseks ning digitaliseerimiseks. Ehkki 5G sageduslubade väljastamine võttis Eestis võrreldes mitmete teiste Euroopa riikidega kauem aega, on tänaseks olulisemad oksjonid peetud ja load väljastatud. See tähendab, et Eesti saab tempokalt 5G laialdaste kasutusvõimaluste arendamisega edasi liikuda. Ühtlasi tagab tihe konkurents sideettevõtjate vahel ülikiire interneti tõhusa jõudmise inimesteni üle Eesti,“ ütles majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo.

Osalejate esitatud pakkumised kahe sagedusloa eest kokku:

Elisa Eesti AS 1 625 525 eurot

Telia Eesti AS 1 602 223 eurot

Tele2 Eesti AS 1 600 000 eurot

Ühe sagedusloa alghind oli 800 000 eurot. Enampakkumine algas 10.05.2023 ning kestis ühe vooru. TTJA väljastab sagedusload peale konkursi tulemuste kinnitamist ning loatasu ja riigilõivu laekumist.