Venemaa naftaveost säästis India teadaolevalt umbes viis miljardit dollarit. Suur sääst tuleneb sellest, et sõja algusest alates ostavad lääneriigid Venemaalt naftat üha vähem ja nii on Venemaa müünud naftat suure allahindlusega nii Hiinale kui ka Indiale.

Laenuandja selgitas, et kui 2021. aastal moodustas Venemaa nafta vaid 2% India aastasest toornafta impordist, siis täna on see arv peaaegu 20%.

Vaatamata USA ja Euroopa survele, on India keeldunud järgimast Lääne naftaimpordi sanktsioone. Muuhulgas pole nad ka otsesõnu mõistnud Venemaa sissetungi Ukrainasse hukka.

India on tänaseni kaitsnud oma naftaoste, öeldes, et riigina, mis sõltub energiaimpordist ning kus miljonid elavad vaesuses, ei ole neil võimalik kõrgemat hinda maksta."

„Euroopa vähendab mugavalt“

India välisminister S. Jaishankar viibutab näpuga ka Euroopa suunas, öeldes, et Ukraina sõja algusest on Euroopa Venemaalt importinud energiat kuus korda rohkem kui India. „Euroopa on suutnud importi vähendada, kuid teeb seda endale mugaval viisil,“ kommenteeris ta. „Kui see on põhimõtteline küsimus, miks siis Euroopa juba esimesel päeval kärpima ei hakanud?“

Kuna konfliktil lõppu näha veel pole, arvavad analüütikud, et Venemaa jätkab Aasia riikidele odava nafta pakkumist. „Eeldame, et Venemaa toornafta tarbimine jääb nende kahe riigi (India ja Hiina) piiresse, säilitades järsud allahindlused,“ ütles Vandana Hari energiaanalüüsi ettevõttest Vanda Insights BBC-le.

Ta lisas, et India naftarafineerimistehased jätkavad oma kasumimarginaali maksimeerimist nii kaua kui võimalik. Kui saktsioonid tühistatakse, lähevad nad tagasi aga oma tavapärase tootmise juurde.