Eesti hakkab aasta lõpus valmivate mõjuanalüüside alusel kaaluma, kas sulgeda üks Lõuna-Eestis asuv piiripunkt Venemaaga, ütles siseminister Lauri Läänemets. Tõenäoliselt võidakse autoliiklusele sulgeda Koidula piiripunkt. Võimaliku sulgemise põhjusena tõi minister välja piiriületuste arvu järsu vähenemise, suhete madalseisu Venemaaga ning kulude kokkuhoiu.

„[Sulgemise] loogika tuleneb sellest, et koroonaeelse ajaga võrreldes on idapiiri ületuste arv vähenenud ligi 80 protsenti ja Lõuna-Eestis kahe piiripunkti peale kokku ligi poole võrra. Kas meil on kahte kõrvuti olevat punkti (Koidula ja Luhamaa – toim.) vaja, kui piiriületused on ligi 50 protsenti vähenenud?“ küsis Läänemets.

Läänemetsa sõnul analüüsitakse piiripunkti võimalikku sulgemist kolmest aspektist lähtuvalt.

„Üks on politsei- ja piirivalveameti koormus. Teine on kõik kaasnevad tegevused - seal on ka tolliküsimused ja lisainvesteeringuid, näiteks silla investeeringuvajadused ja kõik muud, mida riik peaks seal lähitulevikus tegema,“ rääkis ta. „Kolmas aspekt on kõige olulisem. See puudutab sotsiaalmajanduslikku mõju ümbritsevale piirkonnale, töökohti ja inimeste liikumist,“ lisas siseminister.

Koidula piiripunkti kinnipanekul oleks siseministri sõnul kokkuhoid miljonites eurodes.

Pikemalt saab lugeda ERR-i portaalist.