Riigi börsiindeks BIST-100 langes ühel hetkel kuni 6,7% ning käivitas sellega kauplemises katkestuse, praeguseks on langus taandunud 3,2% piirimaile. Türgi dollarites väljastatud võlakirjad olid arenevate turgude seas ühed suurimad kukkujad ning samuti kerkis oluliselt võlakirjade maksejõuetuse vastu kindlustamine.

Väljaande Bloombergi sõnul on investorid peale pühapäevaseid valimisi riigi majanduse osas usaldust kaotamas. Lootus, et Erdogani ebatavalised poliitikad lõpetatakse, on nüüd hääbumas. Riiki on Erdogani juhtimisel tabanud viimaste aastakümnete hulleim inflatsioonikriis ning väliskapital on riigist välja voolanud.

„See on suur pettumus investoritele, kes lootsid opositsioonikandidaadi Kilicdaroglu võitu ja tema poolt lubatud tagasipöördumist tavapärasele majanduspoliitikale,“ ütles Dubais asuva Tellimeri strateeg Hasnain Malik Bloombergile. „Eelseisvat kahte nädalat iseloomustab suur ebakindlus.“

Türgi valimiskomisjon teatas esmaspäeval, et kui avatud oli üle 99% valimiskastidest, polnud kumbki presidendikandidaat võiduks vajalikke hääli kokku saanud, kirjutab Delfi.

Türgi valimistavade eripära tõttu ei tähenda 99% avatud valimiskastidest tingimata sama, mis 99% loetud häältest, ent enamiku vaatlejate sõnul paistab tulemus põhiosas olevat selge. Uus valimisvoor toimuks 28. mail.

Avavoorus võitmiseks oleks vaja läinud üle 50% häältest. President Reccep Tayyip Erdoğan kogus viimastel andmetel 49,4% häältest ja tema vastane Kemal Kılıçdaroğlu 44,9% häältest, vahendab valimiskomisjon. Lugemata on siiski üle kümnendiku välismaalt tulevatest häältest. Loe pikemalt siit.