Soome uusim tuumaelektrijaam Olkiluoto 3 on juba toodangut vähendanud, sest elekter on jaama omaniku sõnul muutunud liiga odavaks.

„Elektritootmine peab olema ka tuumaelektrijaamade jaoks kasumlik ja kui hind on eriti madal, võib tekkida olukordi, kus toodangut piiratakse,“ ütles TVO kommunikatsioonijuht Johanna Aho.

Kolmapäeva varahommikul langes elektri turuhind riigi võrguoperaatori Fingridi andmetel Soomes alla null sendi kilovatt-tunni (kWh) kohta. Mõned tunnid hiljem oli hind kõige kõrgemal tasemel vaid 0,3 senti kWh kohta.

Edela-Soomes Eurajokis asuv Olkiluoto 3 tuumareaktor alustas regulaarset elektritootmist aprilli keskel. Reaktori avamist lükati edasi lausa 14 aastat. Pidevalt oli tehnilisi probleeme, mis avamisaega pidurdasid.

Üldiselt reguleeritakse Soomes toodetud elektrienergia kogust, suurendades või vähendades hüdroenergia kasutamist. Põhja-Soomes valitsevate üleujutuste tõttu on hüdroelektrijaama elektritootmise vähendamine aga praegu keeruline.

Aho sõnul on tuumaenergia tootmise vähendamine liiga madalate elektrihindade tõttu väga haruldane, kuid mitte ennekuulmatu.

Soome Energia energiaturgude nõunik Janne Kauppi nõustus selle arvamusega. „Ei ole olnud palju olukordi, kus tuumaenergia tootmist on reguleeritud just madalate hindade tõttu,“ selgitas Kauppi.

Tootmistasemed on rohkem reguleeritud sellistes kohtades nagu Prantsusmaa, kus tuumaenergia annab suurema osa riigi elektrienergiast. „Kui elektriturul lähevad hinnad miinusesse, siis põhimõtteliselt igaüks, kes saab tootmist kohandada, ka teeb seda, et nad ei peaks oma toodangu eest maksma,“ märkis Kauppi.

Soome tuumaenergia tootmine võib selliste olukordade tõttu vajada üha enam reguleerimist. Ainuüksi sel aastal läks riigis võrku umbes 500 megavatt-tundi uut tuulest toodetud elektrienergiat. Sellised arengud tähendavad, et tulevikus võivad elektrienergia turuhinnad langeda praegusest sagedamini negatiivsetesse numbritesse.