Euroopa suhkrutootjad kardavad, et jäävad sel aastal äärmuslike ilmaolude pärast toorainedefitsiiti, kirjutas Bloomberg.

Eesti toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on väga tõenäoline, et defitsiidi tõttu tõuseb juba mitu korda kallimaks muutnud suhkru hind veelgi. „Suhkru laovarud on väga madalad, loomulikult annab see võimaluse jälle ka hinda tõsta,“ ütles Potisepp. Ta lisas, et tooraine hind kujunebki just pakkumise ja nõudluse vahekorras.

Kui palju suhkru hind täpsemalt tõusta võiks, Potisepp prognoosida ei osanud. „Poelettidel suhkru defitsiiti me kartma ei peaks. Jätkub, kuid kindlasti on suhkur kallim. Minu teada ettevõtted ilma ei jää, sest ostetakse ikka mitme kuu jagu ette,“ nentis ta.

Potisepa sõnul on suhkru hinna tõusul kaks peamist põhjust. „Esiteks toodetaksegi suhkrut vähem ja suhkru tooraine ehk suhkrupeedi saagikus oli olenevalt piirkonnast nii põudade kui ka üleujutuste tõttu väiksem. Kui toorainet on vähem, siis paraku hind tõuseb,“ tõdes ta.

Mulluse aprilliga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud suhkur: 86,1%. Kakao on kallinenud 41,5%, oliiviõli 41,4%, kastmed 40,9% leivatooted 35,6% ja linnuliha 35,1%.