Tšehhi Vabariik võib oma naftavajaduse katta 2025. aastast alates Transalpine Pipeline (TAL) torujuhtme kaudu toimuvate vedude kaudu, ütles peaminister Petr Fiala teisipäeval pärast seda, kui riik allkirjastas lepingu, millega suurendatakse selle ühenduse läbilaskevõimet.

Tšehhi rafineerimistehased kuuluvad Poola riigi kontrolli all olevale rafineerimistehasele PKN Orlen, mis teatas aprillis, et lõpetas oma Poola rafineerimistehaste jaoks Vene naftatarnete lepingu.

Poola valitsuse ja PKN Orleni ametnikud kohtusid teisipäeval Prahas Tšehhi tööstusministeeriumiga ja ütlesid, et nad töötavad selle nimel, et kõrvaldada Vene nafta PKNi omanduses olevatest Tšehhi rafineerimistehastest.

Tšehhi peaminister Fiala ütles, et äsja allkirjastatud leping riigi omanduses oleva torujuhtmeoperaatori MERO ja torujuhtmefirma TAL vahel, millega suurendatakse TALi läbilaskevõimet kuni 4 miljoni tonni võrra, võimaldab alates 2025. aastast vähendada sõltuvust Venemaast.

Tšehhi Vabariik võitis eelmisel aastal TALi aktsionäride heakskiidu selle ühenduse uuendamiseks, mis kulgeb Itaaliast Saksamaale ja ühendub Saksamaalt Tšehhi Vabariiki suunduva IKLi torujuhtmega.

Soovitakse tarneid mitmekesistada

Riik vajab aastas umbes 7-8 miljonit tonni naftat, mis on jagunenud ligikaudu TALi ja Venemaalt Družba torujuhtme kaudu tulevate tarnete vahel.

EL keelas alates 2022. aasta detsembrist Venemaa nafta tarned, kuid Družba torujuhtme tarned Saksamaa, Poola, Tšehhi, Slovakkia ja Ungari rafineerimistehastesse said erandi.

„Meie ühine eesmärk on mitmekesistada toornafta tarneid nii kiiresti kui võimalik, et kaotada täielikult Venemaa nafta, nagu me juba tegime Poolas,“ ütles Poola asepeaminister Jacek Sasin.

PKN teatas eraldi, et valmistub oma Litvinovi rafineerimistehases, mis sõltub Venemaa toornaftast, tehnoloogia ümberkonfigureerimiseks, et võtta vastu tarneid mujalt.

Koostöö ka mujal

PKN Orlen on avatud ka koostööle nafta- ja gaasitarnete osas ning koostööle Tšehhi Vabariigiga tuumaenergia valdkonnas, ütles Obajtek. Ta rõhutas ka, et maksuküsimused, sealhulgas juhuslikud maksud, võivad kahjustada investeeringuid Unipetroli varadesse, mille hulka kuuluvad kaks Tšehhi rafineerimistehast ja bensiinijaamad.

„Meie investeeringud sõltuvad ka Tšehhi riigi regulatiivsest lähenemisviisist, me ei saa investeerida kohtadesse, kus maksuregulatsioonid on meie investeeringutele lämmatavad,“ ütles Obajtek.