TalTech on võtnud üheks oluliseks sihiks inimeste tervise ja tervishoiu kui valdkonna parandamise. Seda tehakse tervisetehnoloogiaid uurides, arendades ja õpetades.

Selle eesmärgi teenistuses on ka e-tervise magistrikava, milles saavad end arendada need, kes soovivad tervisevaldkonnas uusi tehnoloogiaid ja digitaalseid lahendusi analüüsida, välja töötada ja edukalt juurutada. „Lisaks arstidele ja õdedele on ju tervishoiu alal ametis paljude teiste erialade eksperte, näiteks haiglates on oma IT-osakonnad ning meditsiinitehnikat hooldavad insenerid,“ kirjeldab Hedvig Soone.

Suund personaalmeditsiinile

Tallinna Tehnikaülikool pakub uusi tehnoloogilisi lahendusi, mida arstid ja teised meditsiinitöötajad saavad kasutusele võtta. TalTechi kui teaduspartnerit vajab ka e-tervis. „Aja jooksul on meil tekkinud väga palju terviseandmeid, kuid praegu ei suudeta neid veel personaalmeditsiini huvides küllalt tõhusalt kasutada,“ hindab Maaris Lõkk. Just e-tervise õppekava on siin üks võimalikke suundi, et terviseandmed inimese tervist ka tegelikult hoida ja paremaks muuta aitaks.

On tõsi, et tervishoid läbib kogu maailmas tehnoloogilist murrangut. Ka TalTechi e-tervise õppekava raames otsitakse lahendusi, kuidas patsient saaks e-lahendusi kasutades ise rohkem terviseandmete kaudu oma tervisesse panustada. „Praeguses patsiendiportaalis see eriti võimalik pole,“ tõdeb Maaris Lõkk, kes ülikooliõpingute kõrval töötab ka pereõena.

Tulevik seisneb lahendustes, kus patsient saab ise oma infot portaali lisada – kasvõi toitumise, sportlike harjumuste kohta, vererõhu või -suhkru näidud jms – ja niiviisi arsti veelgi täpsemate otsuste tegemisel abistada. See tähendab ühtlasi, et inimene võtab suurema vastutuse oma tervise eest; ei oota kutset, vaid pöördub ise.

Vererõhuaparaadist otse portaali?

Hedvig Soone projektijuhi ja Maaris Lõkk praktikandina on mõlemad seotud ka e-tervise praktilise arendamisega ehk elektroonilise terviseandmete projektiga NORDeHEALTH, mida tehakse koos Norra, Rootsi ja Soome ülikoolidega. „Uurime riiklikke patsiendiportaale, püüame teha nii, et need poleks tulevikus enam vaid ühesuunalised, arstilt patsiendile,“ selgitab Hedvig Soone. „Pole ju võimatu, et saame oma nutikellast või vererõhuaparaadist andmed otse portaali edastada.“ Konkreetselt tegeletaksegi projektis praegu vererõhu ja veresuhkru näitajate edestamise lahendamisega.

Hedvig Soone ja Maaris Lõkk

Kuigi juba pool aastat on Hedvig ja Maaris projekti juures koos tegutsenud, on nende senised teekonnad veidi erinevad. Maaris õppis kõigepealt riigiteaduseid, töötas aga kaheksa aastat pereõena – selleks, et inimesi päriselt aidata. „Aga ühel hetkel mõistsin, et niisugusel viisil on võimalik aidata suhteliselt väheseid inimesi, suuri probleeme nii ei lahenda,“ nentis Maaris.

Füsioterapeudi taustaga Hedvig jõudis e-terviseni haiglas töötades. „Tajusin, et soovin oma tegevuse ampluaad laiendada ja tulin TalTechi magistriõppesse,“ lausus ta.

Nähtu ja kogetuga ollakse väga rahul. „Kogu õppekava soodustab seda, et lahendaksime teaduspõhiselt päriselu probleeme,“ kinnitab Maaris. „Kursusekaaslasi on nii kliinilise kui muu taustaga, meie loengud on sisuliselt seminarid, kus kõik saavad kaasa rääkida oma kogemuse ja tugevuste pealt.“

Rahvusvaheline õppekava

Euroopas ainulaadne e-tervise õppekava, mille Hedvig Soone juba lõpetanud on ja millel Maaris Lõkk õpib, on rahvusvaheline ja seetõttu ka inglisekeelne – tervise teema on paratamatult rahvusvaheline, kasvõi patsientide, terviseandmete, retseptide liikuvuse mõttes.

E-tervise õppekava sobib kõigile bakalaureuse- või kõrgema kraadi omanikele, kellel on soov panustada tervishoiu arendamisse uute tehnoloogiate ja digilahenduste abil Eestis ja mujal maailmas.

Õppima on tulnud need, kes varem õppinud õendust, arstiks, infotehnoloogiat, majandust, füsioteraapiat, psühholoogiat, aga ka õigusteadust või sotsiaalteadusi. Tähtis on eelkõige huvi tervishoiu ja tehnoloogiate muutuste juhtimise suhtes ning motivatsioon juurde õppida.

Teadmisi pakub e-tervise õppekava tervishoiust, ITst, majandusest, õigusteadusest, riigikorraldusest, ettevõtlusest ja muust. Õppimine on Euroopa Liidu, sealhulgas Eesti kodanikele tasuta. Lõpetajad leiavad töövõimalusi nii Eestis kui ka välismaal, nii riigi kui ka erasektoris, samuti idufirmades.

Tule 15. juunil ka TalTechi innovatsioonifestivalile, mis leiab vastuseid küsimusele „Kuidas tervisetehnoloogiad päästavad elusid ja säästavad raha?“

Vastuvõtt TalTechi on juba käimas. Avaldusi saab esitada 4. juuli keskpäevani. Vaata lähemalt: www.taltech.ee/magister.


Jaga
Kommentaarid