Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul ehitab ettevõte Põhja-Pärnumaale Baltimaade suurima taastuvenergia ala. „Tuule- ja päikeseenergia täiendavad üksteist, sest tuulest saab kõige rohkem elektrit toota sügisest kevadeni, päikesepargi suurim tootlikkus jääb aga suvekuudele. Rajades ammendunud Tootsi turbamaardlale nii tuule- kui ka päikesepargi, anname praegusele väheväärtuslikule maale uue otstarbe ning viime Eesti lähemale taastuvenergia eesmärkide saavutamisele,“ selgitas Kärmas.

Kärmase sõnul on Sopi päikesepargi rajamine osa ettevõtte plaanist suurendada oluliselt taastuvenergia tootmist. „Enefit Green plaanib rohelise elektri tootmisvõimsust lähiaastatel neljakordistada. Näeme, et keskkonnahoidlikku ja soodsama hinnaga elektrit on kogu regioonis väga vaja, sest päikese- ja tuuleenergia on kõige taskukohasem ja kättesaadavam viis süsinikuvaba elektrit toota,“ rääkis ta.

Sopi rajatava päikesepargi võimsus on 74 megavatti. Pargi prognoositav aastane toodang on 75 gigavatt-tundi, mis katab ligi 22 500 keskmise Eesti majapidamise aastase tarbimise.

Enefit Green investeerib Sopi päikesepargi rajamisse ligi 44 miljonit eurot. Investeeringu tulukindluse tõstmiseks on Enefit Green sõlmimas elektri müügilepingut osale oodatavast toodangust, mis lisandub juba sõlmitud Sopi-Tootsi tuulepargi rajamist toetavatele elektrimüügilepingutele.

Järgmiste sammudena sõlmib Enefit Green lepingud päikesepargi seadmete tarnijatega ja ehitajatega ning seejärel algavad ehitust ettevalmistavad tööd. Ligikaudu 112 000 kahepoolse päikesepaneeli paigaldusega alustatakse 2024. aasta alguses.

Koos päikesepargi lähedusse rajatava tuulepargiga investeerib ettevõte Sopi-Tootsi taastuvenergeetika alale kokku ligi 350 miljonit eurot. Tuule- ja päikesepargi aastane toodang on kokku 754 gigavatt-tundi, mis katab u 9% kogu Eesti elektritarbimisest.

Sopi-Tootsi taastuvenergeetika alal on juba selle aasta algusest käinud ettevalmistustööd tuulepargi rajamiseks. Raadamis- ja maaparandustööd on lõpusirgel ning ees seisab vundamentide rajamine. Tuulikute püstitamisega alustatakse järgmisel aastal. Sopi-Tootsi taastuvenergeetika ala on projekteeritud viisil, mis võimaldab sinna tulevikus lisada juurde salvestuse.