Kõrgete toiduhindade ohjeldamiseks plaanib Inglismaa valitsus kehtestada põhitoiduainetele (piim, leib jms) hinnalae. Eeskuju pärineb Prantsusmaalt, kus suured toiduketid külmutasid või alandasid mitmete toodete hindu. Paljudel juhtudel valiti siiski oma kaubamärgiga tooted, sest nende puhul on jaemüüjatel kõige lihtsam oma kulusid kontrollida.

Jaemüüjatel oleks hinnalaes osalemine Suurbritannias vabatahtlik. Väljaande Telegraph andmetel on plaan alles algusjärgus.

„Toiduainete inflatsioon on palju vastupidavam ning sellest on raskem vabaneda, kui me eeldasime,“ sõnas riigikassa ametnik. Aprillis tõusis toidu- ja energiahinnad 6,8 protsendini, mis on viimase 31 aasta kõrgeim tase.

London School of Economicsi avaldatud uuringus prognoosib, et umbes kolmandik hinnatõusust on tingitud Inglismaa lahkumisest Euroopa Liidust. Lisaks kannatab riik muude järskude hinnatõusude all, mida mõjutab ka energia kallinemine. Aasta alguses oli avalikus sektoris ka streigilaine, sest töötajad soovisid rekordiliselt kappava inflatsiooni ja elukalliduse eest korralikku palgatõusu.