„Meie viimase aja suuremaid projekte on olnud Vilniuse ühistransport, kus arendasime üle viie miljoni euro ulatuses välja kaasaegse pileti- ja reaalajasüsteemi, mis teeb Leedu pealinnas reisijatele ühistranspordi kasutamise tunduvalt mugavamaks. Ridango reaalajalahendus pakub transpordikorraldajale teavet ühistranspordi liikumise, liiklusjuhtumite, juhtide käitumise, graafiku kõrvalekallete ja muude marsruudiga seotud andmete kohta. See võimaldab kiiresti reageerida ettenägematutele olukordadele ja hoiab reisijaid muudatustega kursis,“ ütles Ridango juhatuse esimees Erki Lipre. „Samuti alustasime Leedus esimese linnana Klaipedas ühistranspordis kontaktivaba makselahendusega.“

Vilniuses tehakse praegu keskmiselt 346 000 ühistranspordisõitu päevas, Ridango tehnoloogiat kasutatakse Leedu pealinnas ligi 700 ühissõidukis. Eesti firma paigaldas ühissõidukitesse seejuures 2000 uue põlvkonna validaatorit.

Rindago

Ridango on ka Rootsis piletisüsteemiga juba kaheksas maakonnas ning suurte sammudega liigutakse Araabia poolsaarel. „Ridango ühistranspordihaldussüsteem oli kasutusel ka Kataris toimunud jalgpalli MM-il,“ märkis Lipre. „Oleme Lähis-Ida piirkonnas juhtiv ühistransporditehnoloogia tarnija. Lisaks Katari elektribusside haldamise projektile oleme loonud integreeritud ühistranspordisüsteemi näiteks püha linna Meka jaoks. Samuti on meil edukalt valminud projektid Omaanis, Kuveidis. Lähiajal saame avaldada detaile ka tähtsa projekti kohta Araabia Ühendemiraatides.“

Lipre lausus, et ka Singapur uuendas nendega just veel mitmeks aastaks koostöölepingut. „Eesti firmale uhke saavutus, sest Singapur on ju tuntud kui maailma parima ühistranspordiga riik,“ lisas ta. Ridango on välja töötanud tehisintellektil põhineva busside saabumise ennustamise süsteemi, mida Singapur on kasutanud juba viimased kümme aastat ning lepingut pikendati nüüd 2029. aastani.

Eesti ühistranspordi tehnoloogiaettevõte AS Ridango on asutatud 2009. aastal ja keskendub ühistranspordi pileti-, reaalaja- ning maksesüsteemide arendamisele. Lisaks Eestile osutab Ridango teenust veel ligi 30 riigis üle maailma. Peamisteks klientideks on omavalitsused, nende allüksused ja ühistranspordi eravedajad, sealhulgas muudetakse ühistranspordi kasutamist mugavamaks paljudes suurlinnades. Eestis on klientideks Elron, Tallinna Transpordiamet, Tartu linn, Pärnu Ühistranspordikeskus jt.