„Kolmanda kvartali ja 9 kuu tulemused näitavad, et tegevuse vähendamine oli riskantne, kuid osutus õigeks, kuna meie kasumlikkus on oluliselt paranenud,“ kirjutab ettevõtte juht Indrek Kasela börsiteates.

Äritegevuse kulumieelne kasum ehk EBITDA paranes aastatagusest -1,1 miljonilt 0,04 miljonile. Puhaskasumiks kujunes 103 000 eurot, sellal kui aastaguses kvartalis oli kahjum 4,5 miljonit eurot (sisaldas üksuste müügi ühekordset mõju).

Vaatamata õrnale kasumile pole ettevõttel lihtne. „Kuigi meie toodete nõudlus on suur, mõjutab üldine hinnatõus ostusagedust negatiivselt. Kõrge inflatsioon ja kõrged toiduainete hinnad püsivad, mistõttu on tarbimise kasv ebatõenäoline. Samuti seab kontserni suur finantsvõimendus ettevõttele äärmuslikke rahavoogude juhtimise väljakutseid,“ kirjutab Kasela.

Sellegipoolest usub ettevõte, et uute kasvatuslitsentsidega suudab PRFoods taastada piirkondliku liidri positsiooni kalakasvatuses ja -töötlemises. „2024. aastal näeme märkimisväärset müügikasvu Soome ja mujale regiooni,“ märgitakse börsiteates.

9 kuu lõikes paranes EBITDA äritegevusest -2,3 miljonilt 200 000 euroni, samas kui käive vähenes 57%. Brutokasum paranes absoluutarvudes 23%, mis on ettevõtte sõnul väga märkimisväärne tulemus. 9 kuud lõpetati 800 000 euro suuruse kasumiga võrreldes eelmise aasta -6,6 miljoniga (sh üksuste müügi ühekordne mõju).

„Väljakutseid jätkub, nagu kogu toiduainete töötlemise sektoris, kuid mul on väga hea meel isikliku pühendumise ja professionaalsuse üle meie tegutsevates ettevõtetes, John Ross Jr. ja Saare Kala. Nende tiimide pingutused on andnud ettevõttele uue hingamise,“ seisab börsiteates.

PRFoods jätkab praegu tegutsemist Eesti-Briti kontsernina, millel on kaks tootmisüksust vastavalt Eestis ja Suurbritannias. Kalakasvatus toimub ainult Eestis, plaanis on võimsuse edasine suurendamine.

Alates 2023. aasta algusest on PRFoodsi aktsia langenud 19% 0,234 euroni, mis annab ettevõttele ligi 9 miljoni eurose turuväärtuse.

Ettevõtte omakapital on märtsi lõpu seisuga 7,75 miljonit eurot ning kohustusi on 22 miljoni euro eest.