Hoiused on praegu kuum teema, sest juba kümmekond aastat pole pangad inimeste raha hoidmise eest nii palju peale maksnud kui nad praegu seda teevad.

Paavo Truu sõnas, et praegu on hoiustajatel tõesti põhjust rõõmustada, sest pangad tõstavad praktiliselt iga nädal oma tähtajaliste hoiuste intresse ja hetkel on turu parim pakkumine Coop Pangal, kes maksab aastase hoiuse eest 5% intressi. Nii teenib näiteks 3000-eurose hoiuse eest tulu 150 eurot ja 13 000-eurose hoiuse eest juba 650 eurot. Kusjuures väikseim summa, mille saab tähtajalisele hoiusele tulu teenima panna, on 100 eurot.

Saatejuht Hando Sinisalu tõi välja, et veel aasta tagasi maksid pangad hoiustajatele nulli lähedast intressi või küsisid klientidele lausa negatiivset intressi. Truu täpsustas, et sellel ajal oli veel ka euribor negatiivne, kuid viimasel aastal on see kiiresti tõusnud ja püsinud positiivne, mis tähendab, et laenuklientidele tuleb pankadele varasemast suuremaid intresse tasuda. „See on siiani vähe tähelepanu saanud, kuid euribori tõusuga koos on pidevalt tõusnud ka hoiuste intressid, mis on nüüdseks kerkinud juba ka euriborist kõrgemale tasemel. See näitab, et rahaturule on saabunud tasakaal: kui varem olid võitjate poolele laenajad ja kaotajate poolel hoiustajad, siis nüüd on olukord vastupidine – võidavad need, kes säästavad ja hoiustavad ning ja kaotavad laenuvõtjad,“ selgitas Truu.

Ta lisas, et Coop Panga 5% intressipakkumine 12-17-kuulisele hoiusele kestab esialgu kuni jaanipäevani. „See on nii, sest usume, et intressid on praeguseks saavutanud oma tipu ja palju ruumi enam ülespoole liikumiseks pole jäänud. Hoiustajad selle üle muidugi ei rõõmusta, kuid laenuvõtjad saaksid siis rahulikumalt hingata,“ rääkis finantsjuht.

Truu selgitas, et tähtajalisele hoiusele hea intressi maksmise kõrval on Coop Pank alati maksnud arvestatavat intressi ka oma klientide nõudmiseni hoiustele ehk sellele rahale, mis on kliendi arvelduskontol ja talle alati vabalt kasutatav. „Näiteks eraisikud teenivad meie Rändrahnu arvelduspaketis oma kontojäägilt aastast 1% intressi ja ärikliendid teenivad oma kontojäägilt aastas 0,5% intressi. Nende intresside arvestus käib meil päevajäägi alusel ja intresside väljamaksed laekuvad kliendi kontole kord kuus,“ sõnas Truu.

Kuula saadet ja saa teada, mille poolest erinevad üksteisest hoiustamine ja investeerimine ning tähtajaline hoius ja nõudmiseni hoius. Lisaks räägitakse saates sellest, kas mõislikum on panna oma vaba raha ühele tähtajalisele hoiusele või paigutada see mitmele väiksemale hoiusele.

Kuula lähemalt järgnevast saatest.

Paavo Truu ja Hando Sinisalu

Jaga
Kommentaarid