Rahvusvahelise turu-uuringute ettevõtte Nielseni viimaste andmete järgi moodustab hakkliha peaaegu veerandi värske liha turust. Kuigi viimase paari aasta jooksul on hakkliha tarbimine olnud õrnas languses, on see suures pildis püsinud stabiilsena. HKScani Baltikumi tootearendus- ja turundusdirektori Janne Laik-Lõhmuse sõnul on nendest andmetest lähtudes ilmselge, et hakkliha ja selle kvaliteet ei tohi muudatuste käigus kannatada, kuid kindlasti tuleks pakendite näol võtta keskkonnasõbralikum suund. Lisaks on uus pakend tarbijale mugavam kasutada ning hoiustada. Eesti suurima toiduainetööstusena loodetakse sihipäraste keskkonnasõbralike tegevustega eeskujuks ja suunanäitajaks olla ka teistele toidutööstuse ettevõtetele.

Karbi ja kleebise asendamine flow-pakiga aitas Rakverel pakendit vähendada 75% ulatuses – uut pakendit on võrreldes eelmise pakendiga kolmandiku võrra vähem. Siiski rõhutab Laik-Lõhmus, et üksnes pakendi ja plastiku vähendamisest ei piisa. „Plastik on toidutööstuses vaieldamatult parim materjal, mis aitab tagada toidu kvaliteedi ja säilivuse. Seetõttu kasutame täielikult monomaterjali ehk plastikut, mis on 100% ringlusesse võetav ning erinevalt traditsioonilisest komposiitmaterjalist ei lõpeta põletusahjus, vaid saab õige sorteerimise korral uue elu mõne muu eseme näol.“

Väiksem pakend võrdub sama palju toodet ja sama hind

Keskkonnasõbralikum ja minimalistlikum pakend ei tähenda, et tarbija peaks toote eest rohkem välja käima. Uus pakend võtab vähem ruumi nii kaupluse riiulil, tarbija ostukotis kui külmkapis, ent ei vähenda hakkliha kogust pakendis ega mõju toote hinnale. Janne Laik-Lõhmus toob esile, et sama kogus toodet tähendab ka sama hinda – tarbija ei pea kartma, et uus pakend toote hinda tõstab.

„Ootame huviga tarbijate tagasisidet ja esimesi müüginumbreid. Samas oleme arvestanud, et inimesed on muutuste suhtes tundlikud ja harjumine võib esialgu aega võtta,“ sõnas Laik-Lõhmus, kes on kindel, et uued pakendid kinnitavad turul kiirelt kanda ja muutuvad peagi tarbijate eelistuseks.

„Rakvere püsib jõudsalt eestlaste peamiste maitse-eelistuste hulgas. Päevast päeva arendame nii oma tooteid kui pakendeid, töötame välja uusi maitseid ja otsime võimalikult keskkonnasäästlikke viise, kuidas toit tarbijateni toimetada,“ lisas Laik-Lõhmus.

Hakkliha sõmerus pakendis on oluline kvaliteedimärk

Kui hakkliha on tugevalt pakendis kokku surutud või lausa vaakumisse pakendatud, siis kahjustab see liharakke ja toodet. „Kuumutades annab hakkliha välja esmalt rakumahla ja selle aurustamine võtab aega, samal ajal liha pannil kuivab, pruunistumine on aeglane ning praadimise asemel toimub pigem haudumine,“ selgitab Laik-Lõhmus, kes koordineerib igapäevaselt tootearendust ja on kursis kõikvõimalike nüanssidega. „Ka söögitegemisel on näiteks hakklihakastet või praetud hakkliha õhulisest lihast palju lihtsam valmistada, saavutamaks hakkliha teralisust.“

Uus Rakvere hakkliha pakend