Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi tõi välja, et hetkel avaldavad toornafta maailmaturu hindadele kõige suuremat mõju Hiina majanduse oodatust kehvemad näitajad. „Maailma naftatoodete nõudluse prognoosides on eeldatud tugevat majanduskasvu Hiinas, kuid viimased andmete kohaselt ei ole Hiina majanduse taastumine neile ootustele vastanud. Nii nagu ka aprillis, jäi Hiina tööstusaktiivsus ka maikuus prognoositule alla ning PMI indeks (Manufacturing Purchasing Managers Index) langes tasemele 48,8. Aprillikuine tase oli 49,2 ning sellest tulenevalt prognoosisid analüütikud maikuu tasemeks 49,4. Oodatust halvemad tulemused kasvatavad turgudel pessimismi Hiina naftatoodete nõudluse prognooside osas ning sellest lähtuvalt langes toornafta hind eelmisel nädalal ühe päevaga 3 dollarit,“ selgitas Sassi Hiina majanduse mõjusid toornafta hinnale.

Lisaks Hiinale mõjutab maailmaturu toornafta hinda Sassi sõnul kasvavad pinged Venemaa ja Saudi Araabia vahel. „OPEC+ eelseisva 4. juuni kohtumise eel on pinged kahe riigi vahel Venemaa kärpekokkuleppest mitte kinnipidamise tõttu kasvanud. IMF-i sõnul on Saudi Araabia jaoks eelarvetasakaalu hoidmiseks vajalik jõuda maailmaturul hinnatasemeni 81 USD/b. Seetõttu hoiatas saudide energiaminister eelmisel nädalal ka võimaliku OPEC+ kärpe eest. Samal ajal aga räägivad maailma kolmanda naftatootja, Venemaa, ametisikud, et seal toodangumahtudes kärbet plaanitud ei ole,“ tõi Sassi välja ebakõlad kahe suure naftariigi vahel.

Maailmaturu nafta hinnale avaldab mõju ka USA-s toimuv. „Ühelt poolt tekitab turgudel jätkuvalt ebakindlust USA võimaliku maksejõuetuse teema. Seda hoolimata sellest, et Valge maja ja Kongressi esindajatekoja vabariiklased jõudsid kokkuleppele USA võlalae tõstmises. Siiski on turud veel kõhklevad, kuna otsuse peab heaks kiitma ka USA Kongress. Teiselt poolt lisab turgudel optimismi 30. mail avaldatud USA tarbijakindluse indeks 102,3, mis ületas ootusi (analüütikute prognoos oli 99),“ rääkis Sassi lisades, et tugevam tarbija kindlustunne tõstab ka võimalust, et FED kergitab juunis intressimäärasid. Eelmise nädalal toimus Sassi sõnul USA toornafta ja valmistoodete laovarudes nõudluse kasvu tõttu järsk langus, mis omakorda lisab optimismi USA nafta nõudluse taastumisele.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht rõhutas, et Circle K Eesti AS ostab kõik mootorikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest. Circle K Eesti AS ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootorikütuseid.