Euroopa Liidu statistikaamet Eurostat teatas neljapäeval, et mais vähenes eurovaluutat kasutavat riikide aastane näitaja seistmele protsendile.

Inflatsioon vähenes Saksamaal 6,1%, Prantsusmaal 5,1% ja Itaalias 7,6%. Need on kolm suurimat riiki, mis eurot kasutavad. See on märk sellest, et plahvatuslik hinnatõus on lõpuks taandumas.

Inflatsiooni langus tarbijani veel ei jõua

Kuid majandusteadlased hoiatasid, et kulub veel mitu kuud, enne kui inflatsiooni langus ka tarbijani jõuab ja hinnad langema hakkavad. Eurotsoonis kasvasid mais toidu hinnad koguni 12,5 protsenti, võrreldes 2022. aasta maikuuga. Inflatsiooni languse põhjuseks oli suuresti energiahindade langemine.

Alusinflatsioon, mis ei hõlma muutuvaid toidu ja -energiahindu, langes 5,3%ni, võrreldes 5,6 protsendiga aprillis. Alusinflatsioon näitab majanduses kaupade nõudluse ja kõrgematest palkadest põhjustatud hinnasurvet. See näitaja on piisavalt kõrge, et Euroopa Keskpank kiidab suure tõenäosusega 15. juuni istungil heaks järjekordse intressimäärade tõusu.

Inflatsioon hoogustus 2021. aasta keskel, kui esialgne hirm Venemaa täiemahulise sissetungi ees Ukrainasse põhjustasid maagaasi ja nafta hinna järsu tõusu. See oli osaliselt tingitud murest, et tarned võivad kiiresti väheneda. Inflatsioon tõusis vahetult pärast koroonapandeemia lõppu, mis pani samuti terve maailma majanduse suure pinge alla.

Eurotsoon vältis aasta esimestel kuudel majanduslangust suuresti tänu sellele, et valitsused püüdsid energiakatastroofi vältimiseks leida erinevaid maagaasi allikaid, mis ei ole pärit Venemaalt. Majandus kasvas aasta esimesel kolmel kuul vaid 0,1 protsenti.

Majanduskasvu mõjutavad ka Euroopa Keskpanga otsus tõsta intressimäärasid, sest keskpank püüab inflatsiooni hoida 2% ulatuses.

Kõrgemad intressimäärad mõjutavad kogu majanduse laenukulusid, muutes maja ostmiseks vajaliku hüpoteegi või ettevõtluslaenu saamise kallimaks. See aga vähendab nõudlust kaupade järele, mis omakorda suurendab inflatsiooni.