Kliimaministri Kristen Michali sõnul on Paldiskis LNG laevade vastuvõimekus olemas, kuid bürokraatilised protsessid on veel käimas ja võtavad kauem aega.

„Eelmine aasta oli prioriteet välja kujundada LNG vastuoleku võimekus. Hoonestusloa menetlused on käimas, kütteperioodi alguseks ehk sügiseks on paberitööd korras,“ lubas energeetika ja maavarade asekantsler Timo Tatar. Dokumentatsiooniga tegeleb Tatari sõnul hetkel TTJA (Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve amet), kes menetleb sadama hoonestusluba. Loa taotlus anti sisse 2. mail Varude keskuse poolt.

Lisaks ütles Michal, et ka lätlased on valmis Eesti taristut kriisi korral kasutama, mis leevendaks kriisi ajal ka kulude katmist. „See on Eesti jaoks väga hea, et saame koos naaberriigiga julgeolekut tagada,“ ütles Michal.

LNG vastuvõimekuse tagamiseks tuleb Michali sõnul ka kulusid 1-2 protsendi võrra tõsta. Seadusemuudatus saabub parlamenti sügisel.

Komisjonis osalenud riigikontrolör Janar Holmi sõnul ei ole hetkel toimivat sadamas olemas ja ka laevade vastuvõtu võimekus puudub. Michal ega Tatar selle kriitikaga nõus ei olnud ja ütlesid, et vastuvõtu võimekus on olemas, kuid selle ametlikuks kinnitamiseks kulub veel aega.