„Elektrihindade kontrollimiseks käime läbi erinevad allikad, et koguda infot, miks hinnad on tõusnud või langenud, ning vajaduse korral alustame järelevalvemenetlusega, kui on vaja näiteks turuosalistelt rohkem teavet, et välja selgitada hinnamuutuse põhjuseid,“ selgitab konkurentsiameti regulatsiooniteenistuse juhataja Külli Haab, kuidas nad elektrihinnal silma peal hoiavad. „Kontrollimisi teeme siis, kui selleks tekib vajadus või kui oleme turuosaliselt saanud vihje potentsiaalse rikkumise kohta,“ lisab ta.

Haab kinnitab, et tänase seisuga ei ole konkurentsiamet tuvastanud, et Eesti hinnapiirkonnas oleks elektrihinnaga manipuleeritud. Seda ei tehtud ka mullu augustis, kui elekter maksis ühel tunnil 4000 eurot megavatt-tunni kohta.

„Tegime koos Läti ja Leedu kolleegidega ulatusliku analüüsi ning leidsime, et Nord Pooli elektribörsi elektrihinna järsu tõusu põhjustas erinevate asjaolude kokkulangemine, nagu ka Balti turu väiksusest tulenevad eripärad.“ Analüüsiga on võimalik tutvuda konkurentsiameti kodulehel.

Aprilli lõpus vahistas Taani politsei ühe energiaettevõtte kaheksa töötajat, keda kahtlustatakse elektrihinnaga manipuleerimises. Hiljem selgus, et see polnud esimene kord – energiafirmade töötajad olid turumanipulatsiooniga varemgi vahele jäänud.