„Alvar Aalto poolt projekteeritud Petkele hotelli kinnistu ostsin selleks, et päästa ta lagunemisest,“ sõnab Rain Ots Ärilehele, lisades: „Hoone on arhitektuurilise väärtusega ja lammutada teda ei tohi.“

Hoone lõpphinnaks kujunes oksjonil 5500 eurot. Hoones on viis korterit, spaa, kohvik ning hulgaliselt majutus- ja äriruume ning hoone ja krundi korrastamine peaks Otsa sõnul arvestuslikult maksma minema kaks miljonit eurot. Ta plaanib hoone taas hotellina avada ning seal üritusi korraldama hakata.

„Hamina on nii turismi kui ettevõtluse seisukohast keskses asukohas. Hotelli kinnistust ühe kilomeetri kaugusel on Kotka-Hamina sadam, Google’i andmekeskus ning Suomen Malminjalostus OY koos Hiina partneritega alustab ühisettevõttena tehase ehitamist, kus hakatakse valmistama liitiumakude komponente,“ kirjeldab Ots. Ta aitab Eesti ettevõtjatel Soome turule siseneda ning tema sõnul on Haminas Eesti ettevõtetele mitmesuguseid ärivõimalusi. Ots ütleb, et ka kohalik omavalitsus on nõus pingutama selle nimel, et meelitada sinna globaalselt mõtlevaid uusi ettevõtjaid.

Killuke Soome kultuuripärandist

YLE hinnangul on 1950. aastail ehitatud hoone tugevasti lagunenud – hoones on ulatuslikud niiskuskahjustused, fassaadilt pudeneb telliseid ja saun on kaetud nähtava hallitusega. Ots sellega aga ei nõustu. „Tegelikkuses võin saladust paotades öelda, et väited hoone halvast seisukorrast on tugevasti ülepingutatud. Väidan, et enamus Eestis müüdavaid kortermaju või eramuid on hoopis halvemas seisukorras,“ ütleb ta.

Ots kommenteeris YLE-le, et soovib hotelli ostuga päästa killukese Soome kultuuripärandist. „Alvar Aalto arhitektuur on maailma kultuuripärandis samasuguse tähendusega kui Vana-Kreeka ajast jäänud mälestusmärgid,“ ütles ta.

Kuni 2018. aastani tegutses hoones Petkele hotell.

Vaata fotosid hotellist YLE kodulehelt.