Kas teadsite, et OSKA raporti kohaselt vajab Eesti igal aastal 2600 uut info- ja kommunikatsioonitehnoloogia spetsialisti? Ning prognoosi kohaselt on IT-valdkonnas uue tööjõu vajadus seitsme aasta vaates kokku üle 18 000 inimese?

Raportis kirjutatakse, et eelkõige prognoosivad eksperdid kavandamise ja arendamisega seotud põhikutsealade hõive kasvu ning IKT-sektori ettevõtetes on juba praegu väga suur puudus tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajatest ning lähivaates kasvab vajadus veelgi.

Tudengite seas on väga populaarne informaatika õppekava õppejõud ja programmijuht Ago Luberg, kes on saanud nii ülikooli ka riikliku aasta õppejõu tunnustuse.

Samuti tõid paljud uuringus osalenud eksperdid esile andmete kasutamise kasvavat vajadust ning ühtlasi märgiti andmeteadlaste ja -analüütikute suurt puudust ning kasvuvajadust kõigis Eesti majandussektorites. Lisaks toovad karmistuvad nõuded küberturvalisuse seaduses kaasa kasvava vajaduse küberturbeekspertide järele, kes vastutavad ja hoolitsevad infoturbe nõuete täitmise eest nii riiklikes kui elutähtsat teenust osutavates organisatsioonides, kirjutatakse eelmisel aastal valminud OSKA raportis.

TalTechi IT-teaduskonna dekaani Gert Jervani sõnul võetakse igal aastal ülikooli vastu tuhatkond uut IT-tudengit, igal aastal lendab tööturule nii 500-600 IT-eksperti. „Pidevalt on seda ala TalTechis õppimas aga 3000 inimest. Need numbrid on kenad, kuid võiksid olla veelgi suuremad,“ märkis Jervan lisades, et kaks kolmest IT-talendist tuleb just tehnikaülikoolist.

Teame ju kõik, et Eesti on Euroopas ja maailmas digilahenduste loomisel ja kasutuselevõtmisel esirinnas. „Me ei kujuta oma elu täna ette ilma turvaliste e-riigi, e-tervise või mugavate internetipanga lahendusteta. Selle töö taga on mitmed IT-teaduskonna vilistlased, kelle üle tunneme suurt uhkust,“ rääkis Jervan.

Tudengina on sul palju võimalusi edasi areneda ning tegeleda nii magistrantuuris kui ka doktorantuuris inimeste elu ja tervist parandavate tehnoloogiatega. Näiteks aitab tehisintellekti ja masinõppe võimalusi uuriv Elli Valla kaasa Parkinsoni tõve varasemale avastamisele.

Aga suudame Eesti IT-edulugu jätkata vaid siis, kui leiame piisavalt andekaid tudengeid, kes soovivad õppida ja areneda ning lahendada päriselu probleeme. Gert Jervan toob 10 põhjust, miks astuda TalTechi IT-teaduskonda või miks võiksid seda vähemalt kaaluda.

  1. Kas sul on kirg tehnoloogia ja huvi selle vastu, kuidas asjad töötavad? Võib olla oled oma arvuti sisse piilunud, oled vaadanud digioskuste arendamise veebikursuseid ja oskad isegi natuke programmeerida? Kui tehnoloogia sind külmaks ei jäta, siis tutvu kindlasti meie bakalaureuseõppekavadega, kuna Tallinnas saad õppida kõiki IT-valdkondi tipptasemel.

  2. Kas sulle meeldib luua uusi ja huvitavaid asju? Oled võib olla mõelnud, kuidas leiutada midagi uut, näiteks mänge, tarku asju, mobiiliäppe või hoopis midagi maailmamuutvat? Meie tudengid saavad erinevate kursuste raames nii iseseisvalt kui ka meeskonnatööna mõelda välja asju ja lahendusi, mida enne ei ole olemas olnud.

  3. Kas sulle meeldib automatiseerida? Poleks ju üldse paha mõte, kui arvuti konspekteeriks kõik loengus kõlanud laused? See tehnoloogia on juba loodud – see arendati välja meie keeletehnoloogide laboris ja näiteks Riigikogu liikmete sõnavõtud paneb nüüd kirja kõnetuvastussüsteem. Meie loovas digiriigis leiad aga kindlasti veel teemasid, mida on võimalik automatiseerida ja selle võrra inimestele raamatute lugemiseks vaba aega juurde tekitada.

  4. Kas sulle meeldib uusi asju õppida? Ja kas sulle meeldib õppida ka 10-20 aasta pärast? Tehnoloogia eriala valides pead teadma, et ainus kindel asi on siin muutus. Ja selleks on vaja end uute tehnoloogiate ja lähenemisviisidega pidevalt kursis hoida. Nii et see põnev valdkond, kus koguaeg midagi toimub ja arenguvõimalusi on väga palju.

  5. Tallinna Tehnikaülikoolis toetab õppimist tipptasemel teadustöö. Meie IT-teadlased paistavad silma turvalise riistvara- ja usaldusväärse tarkvara loomisega, suudavad luua tarku digikeskkondi, aitavad organisatsioonidel rakendada tehisintellekti ning viivad ellu 5G ja asjade interneti projekte. Meie tugevuseks on veel andmeteadus ja riigivalitsemise, keele- ning tervisetehnoloogiad.

  6. Astudes õppima IT-teaduskonda oskad lõpetades lahendada päriselu probleeme. Olgu nendeks näiteks tehisintellekti rakendamise oskused, robotite juhtimine, turvalised arvutisüsteemid, 5G ja tervisetehnoloogia lahendused või ettevõtte infosüsteemide loomine ja ülalhoidmine. Valikuid on veel ja saame sulle nende tegemisel ülikoolis alati toeks olla.

  7. Saad osaleda aktiivses tudengielus ja praktilistes tudengiprojektides. Kui oled tudeng, siis on sul lisaks iseseisvale õppimisele ja seltsielule võimalus osaleda väga erinevates tudengiprojektides. Kas teadsid, et Iseauto meeskond koosnes ligi 60 protsendi ulatuses IT-tudengitest? Erinevaid teaduskondi ja õppekavasid ühendavaid projekte on mitmeid: tudengisatelliit, tudengivormel ja peatselt Austraalias võistlustulle asuv Solaride

  8. Oled ühenduslüli inimeste vajaduste ja tehnilise võimaluse vahel. Eesti ja muu maailma organisatsioonid ootavad juhte ja spetsialiste, kes saavad hästi aru nii tehnoloogiast, juhtimisest kui ka organisatsioonide tegevusmudelitest. Selge on ka see, et tööturul on suur vajadus inimeste järele, kes oleksid ühenduslüli inimese vajaduse ja tehnilise võimaluse vahel, ilma nendeta jääks arvutid tegema lihtsaid arvutustöid, kui nad ometi võiksid olla aluseks tervetele uutele toodete ja teenuste valdkondadele.

  9. Edukad tudengid saavad stipendiumi 300 eurot kuus. Kõik TalTechi infotehnoloogia teaduskonna dekaani nimekirja kuuluvad bakalaureusetudengid saavad 300 eurot stipendiumi ühes kuus, mille eesmärk on motiveerida üliõpilasi õppima nominaalkoormusega ja lõpetama nominaalajaga.

  10. TalTechi vilistlasena saad kõrgemat palka kui teiste ülikoolide lõpetajad. Kui hakkad juba praktika ajal tööturul ringi vaatama ja oled ükskord tehnikaülikooli vilistlane, siis tea, et haridusstatistika andmebaasi HaridusSilm andmetel saavad avalik-õiguslike ülikoolide lõpetajatest kõige kõrgemat palka Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) lõpetajad. Loomulikult pead arvestama sellega, et karjääri alguses saavad väiksema kogemusega IT-spetsialistid vähem palka kui valdkonnas kauem töötanud inimesed. Aga kõik eksperdid on kord olnud õpipoisid ning tehnikaülikool annab suurepärase põhja oma särava IT-alase karjääri alustamiseks.

Et oma valikutes kindel olla, tee läbi ka TalTechi erialade test.

Sisseastumine TalTechi IT-teaduskonda juba käib! Saada oma avaldus hiljemalt 4. juulil kella 12ks. Tutvu IT-teaduskonna õppekavadega SIIN

Jaga
Kommentaarid