Juba pikalt ärikinnisvara arendajatega koostööd teinud ning Kesk- ja Ida-Euroopas elektriautode laadimistaristut arendava Eleporti Eesti juhi Kaupo Eerme hinnangul on ettevõtete klientide ja töötajate jaoks üha olulisemaks muutunud keskkonnasõbralik transport ning seetõttu on oma tööandjale või külastatavale äripinnale tekkinud ka ootus mugavaks elektriauto laadimiseks.

„Võttes arvesse, et 2030. aastaks võib Eestis olla kasutusel 100 000 elektriautot, on ettevõtetel vaja valmistuda inimeste tarbimis- ja liikumisvajaduste muutusteks,“ rääkis Eerme.

Ärikinnisvara arendava Restate´i nõukogu liikme Ardi Roosimaa sõnul on keskkonnasõbralikkuse edendamine aina enam ärikinnisvara terviklahenduste keskmes. „Me näeme, et ettevõtted mõtlevad üha rohkem jätkusuutlikkusele ning ajaga kaasas käivate lahenduste pakkumisele oma töötajatele ja klientidele. Pikaajalise kogemusega arendajana on meil selge arusaam, et elektriautode kasutus hakkab juba lähitulevikus mängima ettevõtetele olulist rolli,“ ütles Roosimaa.

Elektriautode laadimispunktide loomine ärikinnisvara objektide juurde on oluline samm ka laadimistaristu üldises arendamises. „Peame täna juba ettevaatavalt arvestama, et kaalutav automaks toob kaasa täiendava tõusu elektrisõidukite arvus tänavapildis. Mida enam leiavad inimesed tee elektriautodeni, seda rohkem nõudlus laadimisvõrgu järele ka kasvab“ ütles Eerme.

„Kaubanduskeskustes, äriparkides ja büroohoonetes saab auto laadimine tulevikus iseenesestmõistetavaks. Sellest muutusest võidavad kõige rohkem arendajad, kes täna laadimispunkte rajavad ja planeerivad. Selleks on 2 põhjust: praegu laadija paigaldades on võimalik klientide külastusharjumusi varakult mõjutada ja turu hõivamise faasis on taristu arendajad valmis reeglina paremaid tingimusi pakkuma,“ selgitas Eerme.

Restate´i vaates aitab elektriautode laadimispunktide loomine täita klientide vajadusi, luues jätkusuutlikke töökeskkondi. Roosimaa ütles, et ärikinnisvara arendajad valmistuvad juba praegu elektriautode suuremahuliseks kasutuselevõtuks.

„Äridele on võtmetähtsusega kaasaegsed ja personaalsed lahendused. Üks näide on Luige ja Tänassilma äripargid, kus arvestasime kaubandus- ja äripindade ehitusel ka elektriautode laadimispunktide rajamisega, et nii kliendid kui töötajad saaksid sellest võimalikult palju kasu,“ sõnas Roosimaa. Ta lisas, et kui paar aastat tagasi olid osad ettevõtted veel ebakindlad, siis nüüdseks peetakse elektriautode laadimisvõimalusi iseenesestmõistetavaks.