„Statistikaameti andmeil oli liha töötlemise ja säilitamise ning lihatoodete tootmise kogukahjum eelmisel aastal üle 21 miljoni euro. Selle aasta esimeses kvartalis tegi meie lihasektor käivet üle 109 miljoni euro ja kahjum ulatus 8,2 miljoni euroni,“ kommenteeris kodumaise Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova.

„Nõo Lihatööstus toimetab jätkusuutlikult, sest oleme suutnud aegsasti ja õigesti investeerida, aga terve sektori pärast on siiras mure – ega kavandatav käibemaksutõus siin ka rahva ostujõule kasuks tule,“ hindab ta.

Loova ütles, et Eesti toiduainetööstuse kasumlikkus on üldiselt võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga langenud. „Eriti keerulises seisus on lihasektor, ning nüüd ka piim, kus nii kasum kui ka mahud on langenud. Lihasektori ränk miinus on tingitud eeskätt tooraine – peamiselt sealiha – ülikõrgest hinnast. Sealiha hinna aluseks olev Saksamaa indeks on hetkel 2,43 euro juures kilogrammi kohta, mis on rekordite rekord,“ märkis ta.

„Hind on võrreldes eelmise aasta veebruariga kerkinud sada protsenti. Hinnatõusu pole võimalik toodete lõpphinnas adekvaatselt kajastada, kuna kliendid ei kannataks seda lihtsalt välja. Tunnustame kodumaise toidu eelistajaid ja lojaalseid tarbijaid, kes on igati mõistnud, et meie kvaliteetne toiduainetööstus vajab hoidmist,“ sõnas Loova.