Lääne-Soome Pohjanmaa maakonna põllumeeste hinnangul näib maasikahindade tõususurve olevat varasemast suurem. „Tunnistan, et tootmissisendite hinnatase on kiiresti tõusnud. Iga põllumees hindab oma toodet,“ ütles Soome puu- ja marjakasvatajate liidu tegevdirektor Heidi Wirtanen. Pohjanmaalt pärit talunik Anders Lång lisas, et kõik hinnatõusud peaksid kajastuma maasikate hinnas. „Ma arvan, et põllumees kannatab siin rahaliselt, sest inimeste ostujõud on nõrgenenud. Tõenäoliselt ei julge praegu liiga palju kasvatada,“ ütles Lång .

Viimastel aastatel on viiekilone kast mõnes Soome maasikatalus maksnud 35–40 eurot. Valtari talus on neli kilo maasikaid maksnud juba varasemalt 45 eurot. Kurikal Rinta-Tassis tõusisi viiekilose karbi hind eelmisel aastal 38 euroni. „Maasikas on ühekordse ostuna suhteliselt väärtuslik. Eks ole näha, kas 50 eurot karbi eest teeb tarbijale liiga,“ ütles Pohlia kesklinnas asuva Hauhtoneni marjatalu ettevõtja Veli-Matti Jukkola.

Lõuna-Soome hinnatase annab aimu, millist hinda küsitakse maasikate eest algaval hooajal. Hind sõltub ka ilmast, kui päikest pole, on maasikaid vähem ning ja hinnad tõusevad.

Lõuna-Soomes on paar talu juba võrkude alt hakanud maasikaid korjama. Lääne-Soomes on jahe varasuvi ja külmad ööd põldmaasika kasvu edasi lükanud. „Isegi väetamine ega kastmine pole korralikult toiminud,“ ütles Näpios umbes 50 hektarilisel alal maasikaid ja vaarikaid kasvatav Anders Lång.