Elevus tehisintellekti ümber kasvab ning Financial Timesi sõnul peegeldab see ühtlasi Euroopa ihaldust saada kohalik alternatiiv Silicon Valleyst välja kasvanud ning Microsofti toetatud OpenAI-le ning Google’i DeepMind-ile. Toodet Mistralil veel pole ning esimesed töötajad asusid tööle üksikud päevad tagasi, kirjutab Financial times.

Idufirma asutasid endine Google’i DeepMindi teadlane Arthur Mensch koos koos Timothée Lacroix' ja Guillaume Lample'iga, kes mõlemad lahkusid hiljuti Facebooki emaettevõttest Meta. Ettevõtte tegevjuhi Menschi sõnul keskendutakse avatud lähtekoodiga lahendustele ja ettevõtetele ning eesmärgiks on teha tehisintellekt kasulikuks. Esimese tekstipõhise geneerilise tehisintellektiga plaanitakse välja tulla 2024. aastal.

Investeerimisringi juhtis Lightspeed Venture Partners, kes on varasemalt investeerinud muuhulgas Snapchati, Epic Games’i ja StabilityAI-sse. Teiste investorite hulka kuuluvad endine Google'i juht Eric Schmidt, Prantsuse telekommunikatsioonimiljardär Xavier Niel ja Prantsuse riigi toetusega investeerimispank Bpifrance. Techcrunchi allikate sõnul annab rahastusring Mistral AI väärtuseks ligikaudu 240 miljonit eurot.

Lightspeed'i partneri Antoine Moyroudi sõnul peegeldab Mistrali rahastamise enneolematu suurus ja kiirus selle kolme asutaja teadmisi, kes on kõik 30ndate aastate alguses. „Maailmas on nende kogemuste tasemega 80-100 inimest,“ ütles Moyroud.

Dealroom.co andmetel on Mistrali rahastamine Euroopa suurim idufaasi investeering. Dealroomi andmed näitavad, et sel aastal on Euroopas, sealhulgas Ühendkuningriigis ja Iisraelis, investeeritud tehisintellektiga seotud ettevõtetesse üle 4 miljardi dollari. USAs on summa ligi 25 miljardit dollarit.

Kui laiemalt on idusektoris hoogu oluliselt maha võetud, siis tehisintellekti ettevõtted jätkavad tohutute summade kaasamist. Püsib optimism, et geneeriline tehisintellekt võib muuta tööstusharusid alates klienditeenindusest kuni programmeerimiseni.