Üllatus Ajujahilt. Esimest korda ajaloos võeti suure arenguhüppe teinud ettevõte pardale poole pealt
Esimest korda Ajujahi ajaloos saab üks eelvoorus napilt joone alla jäänud tiim uuesti võimaluse liituda selle aasta TOP 20-ga. Ajujahi eestvedaja sõnul on fermenteeritud probiootilisi jooke tootev Raw Edge end paari kuuga tõestanud ning teinud läbi suure arenguhüppe, mistõttu antakse tiimile uus võimalus Ajujahi kiirendiprogrammiga liituda nö poole pealt.
Ajujahi pikaajalise eestvedaja Harri Tallinna sõnul paistsid Raw Edge asutajad juba eelvoorus silma kui äärmiselt motiveeritud ja sihikindel tiim, kuid jäid napilt võistlustulest välja, sest tol ajal tundus toode veel turule viimisest liiga kaugel olevat ja žürii ei olnud kindel, kas tiim jõuab kiirendiprogrammi ajal teistega sammu pidada. „Tänaseks on Raw Edge teinud läbi väga kiire arengu ning ennast tõestanud ja jõudnud arengufaasi, mille puhul on neil Ajujahi programmist palju võita. Raw Edge on tervislik ja hea maitsega – on näha, et nende toodete järele võiks turul olla nõudlust ning õige suunanäitamisega võivad nad jõuda kaugele,“ selgitas Tallinn.
Raw Edge’i kaasasutaja Mariliis Mia Topp rääkis, et kevadega võrreldes on nende toodetav probiootiline jook saanud kaubandusliku väljanägemise ning ettevõte tegi ka oma esimese etteaste tuntud iduettevõtete üritusel Latitude59, millega kaasnes palju positiivset tagasisidet. „Selle kuu õnnestub tootmisesse saada joogi kõik kolm põnevat maitset. Hetkel käib töö täistuuridel, et Raw Edge-i miljardite heade bakteritega, ülimadala kalorsusega funktsionaalne jook oleks kättesaadav ka jaemüügis,“ tõi Topp välja. Ta lisas, et sama tehnoloogiat kasutades käib juba tootearendus teistegi toodete loomiseks. Näiteks on tulevikus plaanis probiootilised ja ülimaitsvad, madala kalorsusega kummikommid, millle puhul on tänu tehnoloogiale naturaalselt esinevad suhkrud viidud miinimumini. „Kujuta ette - sööd kummikommi, toetad soolestiku bioloogilist mitmekesisust ning samal ajal tarbid köögivilju ilma, et liigse kaloraazi- ja suhkruga endale liiga teeks, „sõnas Topp. Toote kujundusel on kasutatud Eesti kunstnike Karmo Ruusmaa ja Britt Ressari disaini.
„Oleme mõistnud, et meie kliendiprofiil on laiem kui algul arvasime, sest meie kõigi soolestiku mikrobioom vajab turgutust, olenemata sellest kas oled laps või täiskasvanu. Erinevate toodetega anname inimestele võimaluse mugavalt ja maitsvalt tarbida kehale vajalikke piimhappebaktereid just endale sobival kujul,“ rääkis Raw Edge-i kaasasutaja.
Raw Edge on 100% naturaalsest köögivilja- aga ka marjamahlast piimhappebakteritega fermenteeritud, probiootiline ning madala kalorsusega jook, mis ei sisalda kofeiini, kunstlikke lisaaineid ega lisatud suhkrut. Jook sisaldab looduslikke häid baktereid, mis toetavad kõhu mikrofloorat ning parandavad seeläbi nii heaolu, tervist kui ka sportlikku sooritust ning maitseb ülihästi. Peagi on turule tulemas kolm maitset: porgand draakoniviljaga, porgand ananassiga ning peedi-mustsõstra. Joogid on seni positiivselt üllatanud ka neid, kes suured tervise- või köögiviljamahlade sõbrad seni olnud pole.
Ajujahi kiirendiprogramm sünnib avaliku- ja erasektori koostöös ning selle ellukutsuja on EASi ja KredExi ühendasutus. Programmi partner on SEB ning suurtoetajad Elisa ja Microsoft Eesti arenduskeskus. Lisaks toetavad programmi Advokaadibüroo TRINITI, T1 keskus, Tallinn, Tartu ja Pärnu, Ajujahti viivad ellu CIVITTA, Optimist ja ERR.
Läbi aastate on Ajujahile kandideerinud üle 5500 äriidee ning kiirendist on tuule tiibadesse saanud mitmed kohalikud ja rahvusvahelised edulood. Tuntumate vilistlaste hulka kuuluvad näiteks Bolt, Bikeep, Click & Grow, GoWorkaBit, FoodDocs, Timbeter jpt.