Harku vald palub elanikel arvestada, et põhjavee varud ei ole piiritud. „Kui paljud vallaelanikud korraga oma muru joogiveega kastavad, oleme lõpuks olukorras, kus veesurve torustikus langeb, mis takistab tavapärast veetarbimist ning on ebamugav meile kõigile. Liigne mageda vee väljapumpamine võib halvimal juhul tekitada olukorra, kus merevesi põhjavette tungib,“ kirjutab vald oma kodulehel.

Samuti sõnab vald, et kui vihma hakkab taas sadama, taastub muru kiiresti. „Seega ei tasu päikese käes kuivavat muru vaadates liigselt muretseda.“ Kui pärast kuiva perioodi saabub vihm, hakkab muru taastuma juba mõne päeva jooksul.

„Meil on võimalus tarbida väga kvaliteetset joogivett – Kambrium-Vendi kihistust pärinevat 30 tuhande aasta vanust liustikusulamise vett. Hoidkem siis seda väärtuslikku loodusvara ning kasutagem seda mõistlikult!“

Aasta tagasi märkis Ärilehele Harku vallas vee eest vastutav Strantum OÜ, et nende veemure on tekkinud sellest, et Harku vallas kasutatakse ühisveevärgi veena valdavalt kambrium-vendi veekihi põhjavett, mis on sisuliselt taastumatu. Et sellise vara kasutamist kontrolli all hoida ja tagada selle kasutamise võimalus tulevastele põlvedelegi, on keskkonnaministri määrusega kehtestatud piirkonniti põhjavee varu kasutamise limiidid.

Limiidid tuginevad teaduslikule uuringule ja neid ületades võib tühjenevasse põhjaveekihti või suure tarbimise tõttu tekkinud depressioonilehtrisse valguda merevesi, mis muudab kogu piirkonna põhjavee joogiveena kasutamise võimatuks või erakordselt kulukaks.

Samuti ei tohiks jätta tähelepanuta, et kastmisvee kasutamine puudutab valdavalt ainult üht kliendigruppi: eramu- ja suvilaomanikke. Korterelamus elavate klientide vajadus kurgipeenraid ja haljasalasid kasta on pigem tagasihoidlik.

Strantum tõi paralleeli: samavõrra võiks ju talvise pakase jaoks püstitada eesmärgi, et iga kinnistu väravas peab talvel seisma juhi ja töötava mootoriga traktor, mis lume tulles selle kohe ära koristaks.