Soome turismi- ja toitlustussektori pressiteates on öeldud, et valitsuse poliitika suurendab kulusid ja süvendab veelgi sektorit juba niigi vaevavat tööjõupuudust.

Sektori tegevjuht Timo Lappi ütles, et kolmandatest riikidest pärit töötajate sissetuleku piirmäära tõstmine 1600 euroni kuus tekitab sektori ettevõtetele suuri probleeme. Pressiteate järgi vajab turismi- ja toitlustussektor suurel hulgal osalise tööajaga töötajaid, keda ei ole võimalik leida Soomest ega mujalt Euroopast.

„Ettevõtted ei saa kasumlikult tegutseda, kui osalise tööajaga töötajatele makstakse vähemalt 1600 eurot kuus, olenemata töötundide arvust,“ ütles Lappi pressiteates.

Valitsuse otsus tõsta käibemaksumäära 10%-lt 14%-le tabab liidu sõnul kõige rohkem turismist saadavat tulu ja suure tööhõivega teenuseid. Hinnatõus nõrgestab konkurentsi ja sellega võib kaasneda, et soomlased reisivad rohkem välismaale ning ostavad sealt alkoholi.

Käibemaksu tõstmine mõjutab näiteks majutusasutusi, kultuuriteenuseid ja festivale. Samuti tähendab maksutõus seda, et riigisisesed bussi-, rongi- ja lennusõidud kallinevad.

Kritiseeritakse ka seda, et ei ole kärbitud vabaajakruiiside üle 250 miljoni eurost toetust. „Me ei oleks oodanud, et kodanliku valitsuse otsused süvendavad meie sektori ettevõtete rasket olukorda,“ ütles Lappi.