Saaremaa Lihatööstuse omaniku Vjatšeslav Leedo sõnul ettevõtte ajutiste makseraskuste peamine põhjus on mitmeid aastaid Eesti toiduainetööstust räsinud ahelkriiside rägastik, milles kõige suuremaks kaotajaks on senini olnud just lihatööstus. 2022. aasta lõppes lihatööstuse sektorile 22 miljoni suuruse kahjumiga, aga ka 2023. aasta esimene kvartal tõi kogu sektorile juba üle 8 miljoni kahjumit.

„Me ei ole sugugi ainus Eesti toiduainetööstus, mis juba aastaid on seisnud silmitsi kriisidest tekkinud väljakutsetega – koroonakriisist, sellele järgnenud sõja- ja energiakriisist, kõikide sisendite kallinemisest ja nüüd ka sealiha tooraine hinnakasvust. Kuna riiklikke toetusmeetmeid pole seni kordagi rakendatud, võitlebki toiduainetööstus hetkel ellujäämise eest,“ selgitas Leedo.

Leedo sõnul kõik saneerimisega seotud osapooled on tulemuse nimel pidanud kõvasti tööd tegema, pingutama, aga ka järeleandmisi tegema, et kogu protsess oleks tulemuslik.

„Vaatame siiski tulevikku ning julgen väita, et Tartu maakohtu otsus kinnitada meie saneerimiskava on kindlasti edulugu, mis sündis tänu meie advokaadi ja saneerimisnõustaja väga professionaalsele asjatundlikule tööle, tänu kohtu kannatlikule ja mõistvale suhtumisele ning tänu meie võlausaldajate usaldusele ja vastutulelikkusele. Siinjuures soovin eraldi välja tuua Swedbanki, kes käitus keerulises olukorras meie suhtes väga vastutustundlikult,“ märkis Leedo.

Saaremaa Lihatööstust esindanud advokaadibüroo Koch & Partnerid vandeadvokaadi Paavo Kochi sõnul oli ettevõtte saneerimise ettevalmistus pingeline, kuid samas intellektuaalselt väljakutsuv töö.

„Saaremaa Lihatööstus on armastatud bränd ning sellel on regionaalselt niivõrd oluline mõju. Tegemist on väga märgilise saneerimislooga, ent pingutused on end õigustanud. Tänane kohtuotsus on kindel töövõit, mis tõestab, et ükski olukord ei ole lootusetu, ning annab ka teistele raskustesse sattunud ettevõtetele põhjust vaadata tulevikku helgemalt,“ ütles Koch, kelle sõnul täidab Eesti saneerimisseadus õigusliku päästerõngana kenasti oma ülesannet.

Saaremaa Lihatööstuse saneerimisnõustaja Urmas Võimre kinnitas, et koostöös kõigi osapooltega koostatud ja kohtu poolt värskelt kinnitatud saneerimiskava on perspektiivile suunatud ning pakub ettevõttele mõistliku väljavaate elujõulisuse tagamiseks.

„Saneerimiskavasse kirjutatud saneerimisabinõud on mõistlikud ning kõiki võlausaldajaid võrdselt arvestavad. Kava näeb ette lisaks kulude optimeerimisele kogu ettevõtte töö muutmist efektiivsemaks ja tõhusamaks, et tervendada selle majanduslikku seisu,“ lisas Võimre.

„Saneerimiskava eesmärk ei ole pelgalt ellujäämine, vaid eelduste loomine uueks kasvuks, mis võimaldaks tulevikus muu hulgas ka uute töökohtade loomist. Mõistame väga hästi oma rolli Saaremaa piirkonna arengus ning anname endast parima, et väljuda raskustest võimalikult kiiresti, taastada oma tootmismahud ning saada taas osaks piirkonna majanduslikust eduloost ja riigi toidujulgeolekust,“ rõhutas Vjatšeslav Leedo.