Targa Töö Ühingu juhatuse liige Ave Laas tõi välja, et puhkuste ajal töötamine on Eestis suur probleem: „CV Online viis eelmisel aastal läbi küsitluse, kus selgus, et 83% inimestest teeb puhkuse ajal tööd.“ Seega kui tööandjad annavad võimaluse puhata, siis ei pruugi inimesed seda võimalust kasutada. Ühelt poolt on töötajatel hirm, et töö kuhjub ja vastutustunne ei lase korralikult ennast välja lülitada. Teiselt pool on aga just Eestis laialt levinud mitme töökoha omamine, et tagada teatav finantspaindlikkus. See võib Laasi sõnul viia lõpuks ka läbipõlemiseni, mis on Eestis järjest suurem probleem.

Trendid puhkusevõimalustes

Laasi sõnul on Eesti töökultuur veel erinevate puhkuste teemal aga lapsekingades. Ta tõi välja, et peamine trend on lisapuhkuste rakendamine näiteks talvisel perioodil või õpingute tarbeks.

Tele2 pakub enda töötajatele aga piiramatut puhkust, mis võimaldab lisaks tavapuhkusele võtta juurde nii palju vabu päevi kui töötaja ise soovib. Piiramatu puhkuse kontseptsioon sai alguse 2020. aastal ning selle idee tekkis Tele2 soovist pakkuda inimestele rohkem vaba aega. „Kui varem andsime inimestele sünnipäevaks erinevat nänni, siis nüüd kingime hoopis vaba päeva,“ rääkis Tele2 personalijuht Eve Karo.

Karo sõnul ei jõuta tihti aga piiramatu puhkuseni, sest tavapuhkust, mille täielik kasutamine on selle võtmise üheks eeldustest, ei kasutata ära. Selle taga nähaksegi inimeste kartust puhkuselt naastes töö alla mattuda, mistõttu ei tahetagi puhkama minna. Piiramatu puhkus on aga Karo sõnul andnud töötajatele teatava kindluse ja tõstnud ka motivatsiooni: „Inimesed teavad, et neil on alati võimalus võtta vaba päev kui selleks vajadus tekib.“ Töötajad ei muretse enam põhipuhkuse päevade otsasaamise üle ning võtavad sagedamini puhkust välja. Lisaks tõi Karo välja, et piiramatu puhkuse võimalust kasutavad nii kontoriinimesed kui ka esinduste ja kõnekeskuste töötajad ehk see on mõeldud kõigile.

Swedbanki personalijuhi Ülle Pindi sõnul on Swedbankis võimalik saada keskmiselt kuus nädalat tasustatud puhkust või vabu päevi. Lisapuhkust antaksegi näiteks talviti, kui inimestel on käsil tihedam tööperiood. „Oleme selle reguleerinud sügistalvise ajaga, et hoolitseda selle eest, et meie töötajad kindlasti ka ärihooajal puhkaksid,“ rääkis Pind. Lisaks saavad töötajad võtta vabu päevi ka tähtsate elusündmuste, riigipühade või tervise tarbeks.

Nii Pind kui ka Karo tõid välja, et tööandja jaoks on väga oluline, et inimesed puhkaksid, et saaksid tulla uued põnevad ideed ning motivatsioon püsiks. Ave Laasi sõnul on oluline tagada just see, et inimesed ei teeks puhkuse ajal tööd, et töötajad teaks, et neil on kompetentne asendaja ning kõik puhkuseks ettenähtud päevad leiaksid ka kasutust. Vaid nii saab töö olla nauditav ning elu tasakaalus.