Mõne aasta eest oma hambakliinikuga alustanud Gert Kleemann komistas mõne kuu eest üllatava väljakutse otsa. Statistikaamet hakkas ettevõttelt välja nõudma palgaandmeid nii, et need oleksid seostatavad konkreetsete töötajate isikutega.

Samal ajal ütleb seadus küllaltki rangelt, et töötaja nõusolekuta tööandja sellist infot välja anda ei tohi. „Keskmise palga arvutamiseks isikukoodi küsimine tundus jabur,“ selgitas Kleemann Ärigeeniusele järgnenud vaidlust riigiametitega. Kellele jäi õigus?

Üllatav nõue statistikutelt

Smile ID Hambakliinik OÜ juht Gert Kleemann sai mõne kuu eest statistikaametilt küsimustikud. Ettevõte pidi need statistika tegemiseks täitma oma 40-pealise meeskonna palgaandmetega. Neil tekkis selle juures aga üks terav küsimus. Nimelt ei kõlvanud statistikaametile palga kõrvutamine töötaja vanusega.

Sooviti ka isikukoode, et palk inimese riiklike isikuandmetega automaatselt kõrvutada. „See häiris mind ennast ja juhatuse liikmeid,“ selgitas Kleemann ettevõtte vastumeelsust. „Keskmise palga arvutamiseks isikukoodi küsimine tundus jabur. [] Vanas Euroopas keegi seda ilmselt ei tee, aga Eesti on tubli ja eesrindlik.“

Nii jäetigi vastavad lüngad tühjaks. Riik sellega aga nõus polnud.

Loe pikemalt Geeniusest!