Venemaa ametivõimud on juba mitmeid kuid kiidelnud Mariupoli ulatuslike ülesehitustööde üle. Teadaolevalt on umbes 90% linna eluhoonetest ja 60% eramutest hävinud.

Vene väed piirasid Mariupolit eelmise aasta veebruari lõpust kuni maini, surma sai kuni 1500 tsiviilisikut ja linnast põgenes üle 350 000 elaniku.

The Moscow Times kirjutab, et kinnisvaraostjad Venemaalt soovivad nüüd investeerida Mariupoli kinnisvaraturgu. Ostjad näevad linna kui potentsiaalset mereäärset turismisihtkohta.

Kinnisvaraostjad on väljendanud kartust Ukraina käimasoleva vastupealetungi pärast Mariupoli äärelinnas, umbes 80 kilomeetrit linnast põhja pool asuvatel aladel. „On hirmutav, et lahingud võivad uuesti puhkeda, kuid sõda ei jätku igavesti,“ ütles Siberi Krasnojarski linnast pärit kinnisvaraostja Irina sõltumatule väljaandele Bumaga.

Venemaa suurimal sotsiaalmeedia veebisaidil VKontakte reklaamivad sajad grupid Mariupoli kinnisvaraobjekte. Esimesed kuulutused ilmusid juba 2022. aasta mai alguses, kui Ukraina ja Vene vägede vahelised lahingud linnas alles aset leidsid.

Venemaa populaarselt kuulutuste veebilehelt Avito leiab kümneid Mariupoli korterite ja kodude kuulutusi. Korterite keskmine hind linnas on vaid 3 miljonit rubla (34 000 dollarit) ja elamutel 4,8 miljonit rubla (54 500 dollarit).

„Meie piirid on [Venemaa] relvajõudude poolt turvaliselt kaitstud ja sõda läheneb oma loogilisele lõpule,“ ütles teine ostja Eldar.

„Kõige hullem, mis seal võis juhtuda, on juba juhtunud,“ rääkis Siberi Omski linna elanik Olesja Bumagale.

Mariupol on osa Ida-Ukraina Donetski piirkonnast, mille president Vladimir Putin annekteeris koos kolme teise osaliselt okupeeritud Ukraina piirkonna Luhanski, Zaporižžja ja Hersoniga 2022. aasta septembris.

Putin külastas Mariupolit märtsis oma esimesel reisil okupeeritud territooriumile.