Eesti ja Läti turgudel viiakse tehing lõpule tänavu kolmandas kvartalis, Leedu turul käesoleva aasta lõpuks. Balti turgudelt lahkumine järgneb varem välja kuulutatud lahkumisele Brasiiliast. Samuti teatas Intrum täna, et lahkub Rumeeniast.

Intrumi president ja tegevjuht Andrés Rubio sõnas, et müügi põhjuseks on äri fookuse kitsendamine. „Geograafilise haarde vähendamine Baltimaades võimaldab meil keskenduda frantsiisiärile ning valitud taktikalistele turgudele. Nii saame luua selgema sihiga organisatsiooni ja keskenduda turgudele, kus saame saavutada liidrirolli nii teenuste osutamisel kui ka investeeringutes, mis loob aluse äriliseks eduks ja tulude kasvuks.“

Intrumi Baltikumi tegevdirektori Ilva Valeika sõnul on Intrumi tegevus Baltikumis olnud edukas ja kasumlik ning alati keskendunud klientidele ja töötajatele. Kui Eestis oli Intrumil eelmise aasta lõpus kokku 11 töötajat, siis Lätis 317 ning Leedus 526 töötajat. Balti äride tulemusi pole Intrum oma raportites eraldi välja toonud.

„Intrumi Baltikumi äride omandamine on kooskõlas meie visiooniga kasvada regiooni suurimaks finantsvaldkonna terviklahendust pakkuvaks grupiks. Tänaseks on meie grupi ettevõtete seas tervet kliendi krediidi elutsüklit katvad ettevõtted nagu Krediidiregister, maksehalduskeskkond Perfi, Tarkpay ja Julianus Inkasso,“ kommenteeris tehingut Aktiva Finance Groupi juhatuse esimees Ülar Maapalu. Ta lisas, et Intrumi klientide jaoks muudatusi esialgu ei toimu.

Intrum on valdkonna juhtiv krediidihaldusteenuste pakkuja, mis on esindatud 21 turul Euroopas. Intrumi peakontor asub Rootsis Stockholmis ja Intrumi aktsia on noteeritud Nasdaq Stockholmi börsil. Täna on Intrumi aktsia 3,3% plussis. Eelmisel aastal oli ettevõtte müügitulu 19,5 miljardit Rootsi krooni (ca 1,65 miljardit eurot) ning kahjum 4,4 miljardit Rootsi krooni (ca 372 miljonit eurot).

Aktiva Finance Group on Eesti kapitalil põhinev regiooni suurim debitoorsete võlaportfellide kokkuostja. Grupi ettevõtete hulka kuuluvad Krediidiregister, Taust.ee, Altero, Tarkpay, arvete halduse ja maksete keskkond Perfi (Eesti) ja Viena Saskaite (Leedu) ning Julianus inkasso ärid Poolas, Leedus, Lätis ja Eestis. Ettevõte pole veel 2022. aasta aruannet esitanud, 2021. aastal oli müügitulu 24,5 miljonit eurot ja kasum 12,8 miljonit eurot. Aktiva Finance Groupi ainuomanik on Hans H. Luige valdusfirma Iiruk OÜ.