Ennustusmängus on nüüdseks pool maad läbitud ja see tähendab, et paras aeg on vahekokkuvõtteks ning uute valikute tegemiseks. Nii nagu ka varasematel kvartalitel, tuleb valida kuni kolm aktsiat, mille puhul usud, et just need aktsiad tõusevad järgneva kolme kuu jooksul kõige enam. Valik tuleb teha 16. juuliks ja tibusid loetakse jällegi esimese sügiskuu lõpus.

Teise kvartali tulemus: parimad on lähedal, aga kaugel

Kuidas läks aga Investeeri toimetuse eelmiste valikutega? Võib öelda, et üsnagi nagu esimeses kvartalis. Tehnoloogiasektori pärituul tõi 279-eurose plussi, mis andis kvartalis 141. koha 1752 osaleja seas. Meenutuseks, eelmine kvartal oli pluss 219 eurot ja koht 120. Pole paha, aga tulemus on siiski kaugel parimatest, kes on valinud lihtsuse tee ehk võitnud Nvidia kõrgest lennust.

Toimetuse valikutest oli selgelt parim samuti Nvidia: kehtis tees, et tehisintellekti üleskiitmise tsükkel ei lahtu veel nii pea, olles olnud kütteks kiibitootjale. Seetõttu tõusis Nvidia aktsia eurodes mõõdetuna 51,4%.

Teised kaks valikut tulid märkimisväärselt raskemalt, kuna oli keeruline näha, millised aktsiad võiksid veel olla lollikindlad ja raketi potentsiaaliga. See tingis aga turvalisema valiku: maailma tähtsaim indeks ehk S&P 500 ja maailma väärtuslikum firma ehk Apple. Need olid kvartalis vastavalt 7,7% ja 16,9%-ga plussis. Valikute seast leidus nii halvemaid (Baltic Horizon Fund –22,9% ja Linas Agro Group –13,8%) kui paremaid (Amazon +25,5%).

Stabiilsel tulemusel on aga oma võlu: edetabelis on toimetus tõusnud 81. kohale.

Mis edasi?

Kui eelmine kvartal tundus olevat valikut keeruline teha, siis ega olukord liiga palju lihtsamaks pole läinud. Tehnoloogiasektor, eeskätt Nvidia, on sedavõrd palju kerkinud, et sama kiire ralli jätkumine tundub üha ebatõenäolisem.

Seega on Nvidia P/E (hinna ja kasumi) suhtarv tõusnud pöörasena tunduva arvu, 220-ni (mida suurem number, seda kallim). Kui kiibitootja aktsia on ajalooliselt alati kallis olnud, siis varasemate aastate tipptulemus on olnud pool sellest, natuke üle 100.

Ent tehnoloogiasektor on alati olnud kõige plahvatusohtlikum valik, seda nii heas kui halvas mõttes, ja seetõttu ei taha seda ka päris kõrvale heita.

Esimese valiku leiab Tartu maantee algusest

Kui tehnoloogiasektorist lihtlabast valikut vastu ei paista, siis üks teistsugune valik tundub ootamatult huvipakkuv ja selleks ei pea tajuma, kas kaugel üle lombi asuvate investorite kõhutunnetus paneb neid kartma või aktsiaid kokku ahnitsema. Piisab sellest, kui käia ideid otsimas Tallinna kesklinnast.

Seega võiks Rootsi pankade kandadele soovida astuva LHV Groupi kasuks rääkida mitu asjaolu. Esiteks, teoorias võiks olla kõige tähtsam see, et nii nagu oodatud, kasvab panga kasum nii et mühiseb ja rohkemgi veel. Selle aasta eesmärk oli teenida 108 miljonit eurot puhaskasumit, mis oleks 76% aastane hüpe, kuid LHV on kõrgest latist hüpanud üle sellise varuga, et tundub, nagu kasutaks abina trampliini. Esimese viie kuuga on kasum olnud oodatust 21 miljoni euro võrra suurem ehk 57 miljonit eurot.

Teiseks on käima läinud kaua oodatud Ühendkuningriigi äri, mis on aprillis-mais näidanud kasumit. Nüüd kuulub gruppi ühe panga asemel kaks: üks Tallinnas ja teine Londonis. Ka sealgi on senine tulemus oodatust palju parem.

Kuid ega tervikpilt igast küljest roosiline ole. Kõige suurem ohukoht oleks see: kui majanduses peaks asjalugu veelgi halvemaks minema, siis ega pangad jää sellest kuidagi puutumata, vastupidi. Kui kliendid on hädas, siis hädas on ka pank. Ja see mõjutab ju kahetiselt: uute laenude väljastamine võib pidurduda ja teisalt kasvaks hapude laenude osakaal. Seni on aga ettevõtted ja inimesed väga tublilt laene maksnud ning muret justkui pole.

Kolmandaks, kui euribori tõus on seni mänginud pankade kasuks, siis võib oletada, et ühel või teisel määral selle mõju väheneb, kui hoiustajatele makstakse ka seetõttu raha hoiustamise eest suuremat intressi.

Neljas mure on tehniline aspekt: euribori mõju LHV-le ja teiste pankade kasumitele on teada olnud juba pikka aega, aga see ei ole toonud kaasa erilist mõju aktsia hinnale, mille puhul võib oletada, et oma rolli on mänginud ka üldine konjunktuur. Kõhedus pole majanduses kuhugi kadunud. Nii nagu aktsiaturgudel ikka, ei pruugi finantstulemused alati olla keskne jõud, mis aktsia hinda ühes või teises suunas liigutaks.

Lisaks tuleb arvestada pankadega seotud maineriskiga: inimestele ei meeldi olukord, kus ise kannatad suurema laenumakse all ja samal ajal vaatad, kuidas pank suurelt võidab.

Midagi pole aga teha: positiivsed argumendid jäid kõrvus siiski rohkem kõlama, mistõttu osutus konsensuslikult esimeseks valikuks ikkagi LHV Group.

Teine valik müüb Türgi päikest

Teise valiku tegemiseks tuli reisida 600 kilomeetrit lõunasse. Suvel ju tasub natuke puhata, ringi rännata ja maailma näha. Sellist meelerahu pakkumist ja soojuse vajadust oskab rahaks teisendada Leedu reisifirma Novaturas (Eestis tuntud kui Novatours), pakkudes küll kodumaise turismi asemel pakettreise Egiptusesse, Türki ja teistesse kaugematesse sihtkohtadesse.

Viimastel aastatel pole leedulastel hästi läinud, olles kord hädas pandeemiaga, seejärel sõjast tingitud kütusehindade kasvuga ja kõrgest inflatsioonist tingitud nõrgeneva tarbijakindlusega.

Ettevõtte kahjuks mängib asjaolu, et konkurents tiheneb: eelmisel aastal tuli Baltimaade turule Ukraina reisikorraldaja Join UP! ja tänavu Türgi firma Anex Tour.

Usud, et tead, millised valikud on tegelikult kõige õigemad? Oma valikuid saab teha siin. Kui hästi läheb, on võimalik võita 1000 eurot.

Teisalt, vaadates majandustulemusi, on suures pildis jõutud tagasi koroonaeelsesse aega. Esimese kvartali kasum ületas esimest korda alates 2018. aastast kahe miljoni euro piiri, mistõttu uuendas Leedu firma mais tulevikuvaadet: sel aastal teenitakse ootuste kohaselt 2–4 miljonit eurot puhaskasumit, mitte 1–3 miljonit eurot, nagu aasta alguses prognoositi.

Tulemused meeldisid ka analüütikutele: Swedbank tõstis kvartaliraporti järel aktsia hinnasihti 3,6 eurolt 4,5 eurole, analüüsimaja Enlight Research näeb aga, et baasstsenaariumi korral võiks aktsia väärt olla 4,1 eurot (varasema hinnangu järgi 4,03 eurot). Kui aktsia kaupleb 3,5 euro juures, siis kasvuruumi justkui oleks.

Seetõttu osutus Novaturas teiseks valikuks. Lootust on, et kuna teine kvartal on olnud ajalooliselt tugev periood, mis võiks augusti lõpus avalikustavates tulemustes ja seega ehk ka aktsia hinnas peegelduda. Senise esialgse informatsiooni põhjal on seis kahtpidine: ühtepidi jäi mais müügitulu natuke nõrgemaks kui aasta tagasi (21,5 miljonit eurot vs. 22 miljonit eurot), teisalt tõotab see aasta saabuv kütusearve vähem kulusid süüa.

Kolmas valik lubab Ameerika mägesid

Viimaks viib tee ikkagi kapitalismi kantsi, Ameerika Ühendriikidesse, kust võiks loota äkilisemaid liikumisi kui Balti börsilt. Mängu valikus olevast kümnest firmast jääb silm pidama kahel. Teist korda järjest tundub ahvatleva valikuna e-kaubandushiid Amazon kui selline aktsia, mis pole veel nii äkiliselt tõusnud, kuid millel võiks olla ruumi varasem kaotus vähemalt osaliselt tagasi teha. Seni on Amazoni aktsia sel aastal tasa ja targu üles rühkinud.

Amazoni alternatiiv oleks Tesla – aktsia, mis võib põhjustada nii hukatust kui tekitada rahamägesid. Kahe aktsia graafikud on tänavu olnud üsnagi sarnased, lihtsalt Tesla on liikunud ülespoole palju kiiremini: Tesla aktsia on tõusnud üle 150%, Amazoni oma aga 50%. Seega küsimus on, kas minna turvalisemat teed ehk kui kaotada, siis ilmselt vähem (Amazon) või minna raketti püüdma (Tesla). Kuna teiste valikute puhul pole liiga järske liikumisi arvatavasti oodata, siis mängulusti huvides sai ikkagi viimaseks valikuks Tesla. Nii ütleb kõhutunne.

Valik sai tehtud teisipäeval.