Seda, et valitsus liigub kliimaministeeriumi suunas, on teada olnud pikalt ning ametlik protsess on kestnud praeguse valitsuse koostamisest alates. Teadaanne kliimaministeeriumi loomisest anti välja 6. aprillil, mil koalitsiooni moodustavad poliitikud ütlesid selle avalikult välja.

Päev hiljem napsas endale kliimaministeerium.ee domeeni ettevõte Seire, mis veebilehe andmeil tegeleb IT-taristu hooldusega Lõuna-Eesti ettevõtetele. Tänaseks on domeen liikunud keskkonnaministeeriumi infotehnoloogiakeskuse (KeMIT) käsutusse.

Kliimaministeeriumi esindaja sõnul kaaluti domeenina erinevaid variante, kuid lõpuks otsustati osta Seirelt domeen ära. Kui ametnikud oleksid õigel ajal mõistnud domeeni ära osta, oleksid nad saanud selle 10 aastaks kõigest pea 84 euro eest, kuid nüüd käidi välja pea 24 korda suurem summa.

Kaaluti domeenivaidluste komisjoni

Kliimaministeeriumi avalike suhete osakonna juhata Tiina Reinarti sõnul näitas keskkonnaministeeriumi infotehnoloogiakeskus üles initsiatiivi saada domeen enda käsutusse ningi läbirääkimiste tulemusel nii ka läks.

„Enne läbirääkimiste algatamist konsulteeris KeMIT nii Eesti Interneti Sihtasutusega kui ka zone.ee spetsialistidega. Kaalumisel oli ka alternatiivse domeeninime kasutuselevõtt, kuid lõpptulemusena saavutatud kokkulepe oli mõistlik ja kõiki osalisi rahuldav,“ rääkis Reinart.

Tema sõnul lähtuti tegevuses ja otsustes arusaamast, et kuna domeen oli registreeritud enne kliimaministeeriumi juriidilist teket (vastav seadus jõustus alles 1. juulil), polnud alust nimevaidlust käivitada.

Domeeni eest maksti 2000 eurot, millele lisandus käibemaks. Arvestades, et endale .ee lõpulist domeeni kümneks aastaks ostes peab selle eest välja käima tagasihoidlikud 83,67 eurot + käibemaks, on tegu märkimisväärse summaga. Arvestatav summa on see ka Seire OÜ-le, mille 2022. aasta neljanda kvartali käive oli 1322 eurot.

Loe pikemalt Geeniusest!