Eesti riigil on osalused 27 erinevas ettevõttes, millest seitse jäid eelmisel aastal kahjumisse. Kui võrrelda 2021. aastaga on kahjumis ettevõtteid juurde tulnud, samuti on mõnel ettevõttel ka kahjumi number suurenenud.

7. AS Eesti Loots – kahjum 158 247 eurot

Eesti Loots tegeles lootsiteenuse pakkumisega Eesti sadamaid külastavatele laevadele. Riigilaevastiku loomise tõttu on Eesti Loots viidud likvideerimisse ning selle varad kuuluvad esimesest juulist alates riigilaevastikule.

Eelmisel aastal oli Eesti Lootsi müügitulu umbes 8,3 miljonit eurot ning lõplik kahjum ligi 160 000 eurot. Samas 2021. aastal teenis firma üle 8,5 miljoni euro suuruse käibe juures hoopis 700 000 eurot kasumit.

Majandusaasta aruandes on nenditud, et seoses Ukraina sõjaga vähenesid oluliselt transiidist saadud tulud, eriti Muuga sadamas. Samas paranes olukord kruiisilaevadega.

6. AS Teede Tehnokeskus – kahjum 174 239 eurot

Teede Tehnokeskus tegeleb insener-tehniliste konsultatsioonide pakkumisega. Oma missiooniks on firma seadnud teadmiste loomise ning uute lahenduste pakkumise teetaristu haldamisel ja arendamisel.

Teede Tehnokeskuse müügitulu 2022. aastal oli üle 2,5 miljoni euro ning kahjum umbes 175 000 eurot. Üle-eelmisel aastal oli ettevõtte käive ligi 3,2 miljonit eurot ning kasumit teeniti umbes 150 000 eurot.

„2022. majandusaasta kujunes ettevõttele mahtude olulise vähenemise tõttu keerukaks. Ettevõte soovitud kasumlikkuse eesmärke ei saavutanud, tegeleda tuli kahjumi minimeerimisega,“ kirjutas firma majandusaasta aruandes.

Aruande järgi sõltub firma tellimuste maht peamiselt ehituse füüsilistest mahtudest, kuid eelmisel aastal vähenes teedeehituste maht umbes 25 protsendi võrra. Samal ajal kasvasid märkimisväärselt energiakulud.

Vaata kogu nimekirja Geeniusest!