2018. aastal asutatud Freen OÜ jõudis eelmisel aastal lõpule oma tehase esimese etapi ehitamisega. Hetkel toodetakse alltöövõtjana erinevaid detaile teistele suurematele metalltoodete ja taastuvenergiasektori seadmete tootjatele peamiselt Põhjamaadest ning Eestist. Tegu on teise õiglase ülemineku fondi vahenditest toetatud suurinvesteeringuga Ida-Virumaal ning esimese VKE taotlejast toetatud projektiga.

Freen OÜ juhatuse liikme Nikolai Grebenkine sõnul on plaanis toota nii enda tuulikumudelit kui ka pakkuda allhanketootmist teistele tuulikutootjatele. „Investeeringud aitavad luua piirkonda juurde vähemalt kolmteist uut töökohta ja käivitada ettevõtte plaanitud tootmistegevusi täiesti uuel – firma enda seeriatuulikute tootmise ärisuunal,“ ütles ettevõtte juht.

Tema sõnul aitab toetus ettevõttel kiiremini uue ärisuuna avada ning seeläbi areneda. „Olles hiljuti väga mahukad investeeringud kaasaegse tootmishoone ehitamisse ning uute automaatsete seadmete soetamisse, on raskendatud järjekordsete investeeringute teostamine vaid omavahendeid kasutades,“ kinnitas Grebenkine.

Projekti käigus on ettevõttel kavas ehitada olemasolevale tehasele juurdeehitus ning soetada juurde mitmeid täiendavaid tootmisseadmeid.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo sõnul on uus tuulikutehas hea näide Ida-Virumaa majanduse tulevikust. „Ida-Virumaale kerkib lähiaastatel üha enam uut tööstust, mis muudab sealset majandust mitmekesisemaks ja loob kõrgema lisandväärtusega tootmist. See tähendab ka uusi ja parema palgaga töökohti,“ sõnas minister. Ta lisas, et Freeni projekt on hea näide sellest, kuidas Ida-Virumaa muutumisse saavad panustada ka väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted.

EASi ja KredExi juhatuse liige Sigrid Harjo kutsus üles kõiki Ida-Virumaal tegutsevaid kasutama ära võimalusi ettevõtte arendamiseks. „Meil on hetkel avatud ja õige pea avanemas mitmeid erinevaid toetuseid, millega on võimalik oma ettevõtte ambitsioonikaid plaane kiiremini ellu viia. Olgu see tootarendus, teadusarendustegevus või näiteks tootmise laiendamine. Lisaks hulk nõustamisteenuseid alates konkreetsetest sihtturgudest kuni intellektuaalomandi juhtimiseni,“ loetles Harjo.