Kirjast selgub, et Saksamaa leidis lõhkeaine jälgi jahilt, mida kahtlustatakse lõhkeaine transportimises Nord Streami plahvatuskohta.

Praegu ei ole ükski juurdlus aga lõppenud. „Millal see toimub, ei oska veel öelda. Sabotaažiakt oli enneolematu ja juurdlused on keerulised,“ saab ühisest kirjast lugeda.

Saksamaa: sukeldujad paigaldasid lõhkeaine

Kirja järgi uurib Saksamaa ühe jahi „kahtlast rentimist“ – see oli renditud nii, et rentija tegelik isik jäi varjatuks. „On alust kahtlustada, et nimetatud jahti võidi kasutada lõhkeainete transportimiseks,“ kirjeldab Saksamaa.

Jaht otsiti läbi just seoses Nord Streami plahvatuste uurimisega. Uurimise käigus leiti jahilt võetud proovidest lõhkeaine jälgi.

Ekspertide sõnul on võimalik, et lõhkeaine paigaldasid 70–80 meetri sügavusel olevate gaasitorude külge väljaõppinud sukeldujad.

Venemaa: vaja on sõltumatut uurimist

Venemaa sõnul on gaasitorude plahvatuste taga lääneriigid. Euroopa riigid, ja ka Ukraina, on seda aga eitanud. Tänavu märtsis nõudis Venemaa ÜRO julgeolekunõukogult, et Nord Streami plahvatusi uuriks sõltumatu pool.

„Praegu ei ole võimalik usaldusväärselt tuvastada kurjategijaid ja nende motiive, eriti seda, kas selle taga oli mõni riik või riigiamet,“ saab riikide ühiskirjast lugeda.

Septembri lõpus raputasid Nord Streami gaasijuhtmeid Läänemeres tugevad plahvatused. Lääs on selles süüdistanud Venemaa, Venemaa aga läänt.