xAI eesmärk on Muski sõnul „mõista universumi tõelist olemust“. Ettevõtte veebilehe kohaselt jagavad Musk ja tema meeskond reedel Twitteris rohkem infot.

xAI taga oleva meeskonna liikmed on DeepMindi, OpenAI, Google Researchi, Microsoft Researchi, Twitteri ja Tesla endised töötajad ning nad on andnud panuse muu hulgas ka DeepMindi AlphaCode'i ja OpenAI GPT-3.5 ja GPT-4 juturobotite projektides. Musk näib positsioneerivat xAI-d konkureerima selliste ettevõtetega nagu OpenAI, Google ja Anthropic, mis on juhtivate juturobotite nagu ChatGPT, Bard ja Claude taga.

Uudiseid idufirmast teatas varem Financial Times aprillis koos teadetega, et Musk on omandanud tuhandeid Nvidia GPU-protsessoreid, et käivitada potentsiaalset suurt keelemudelit. Samal kuul jagas Musk Fox News Channel'ile antud intervjuus üksikasju oma plaanidest uue tehisintellekti tööriista nimega „TruthGPT“ kohta, lisades, et ta kardab, et olemasolevad tehisintellektifirmad seavad prioriteediks süsteemid, mis on „poliitiliselt korrektsed“.

Musk asutas xAI väidetavalt märtsis Nevadas. Varem oli ta mõnes finantsaruandes muutnud Twitteri nime „X Corp.“, kuid xAI veebilehel märgib ettevõte oma eraldumist X Corp. ettevõttest, lisades, et „teeb tihedat koostööd X (Twitter), Tesla ja teiste ettevõtetega, et teha edusamme meie missiooni suunas“.

Üks AI-startupi nõunikest on Dan Hendrycks, San Franciscos asuva mittetulundusühingu Center for AI Safety tegevdirektor, kes avaldas mais tehnoloogiajuhtide allkirjastatud kirja, milles väidetakse, et „AI-st tingitud väljasuremisohu leevendamine peaks olema globaalne prioriteet koos teiste ühiskondliku ulatusega riskide, nagu pandeemiad ja tuumasõda, kõrval“.

Kiri sai vastukaja paljudelt akadeemikutelt ja eetikutelt, kes on veendunud, et liigne keskendumine tehisintellekti kasvavale võimsusele ja selle tulevastele ohtudele juhib tähelepanu kõrvale tegelikust kahjust, mida mõned algoritmid põhjustavad tõrjutud kogukondadele juba praegu, mitte aga määramata tulevikus.