„Selleks et kaitsta enda õiguslikku positsiooni ja aktsionäride õigusi, saatis Fortum Vene valitsusele teate, mille kohaselt on Fortumi hinnangul Venemaa rikkunud investeeringute kaitsmise kokkulepetega kaasnevaid kohustusi, mis olid sõlmitud Hollandi ja Venemaa ning Rootsi ja Venemaa vahel.“

Teatis on esimene osa arbitraažiprotsessist, mis peaks alguse saama selle aasta lõpus. Protsessi käigus soovib Fortum nõuda sisse kahju, mis nad on saanud Fortumi Venemaa tütarettevõtte ja Venemaale tehtud investeeringute eest. Kahju on Soome firma hinnangul mitme miljardi euro suurune.

Fortum on enda sõnul vaenuliku tegevuse ohver. Vaenulik tegevus kulmineerus sellega, et Venemaa presidendi 25. aprilli ukaasi alusel võtsid Venemaa võimud üle Fortumi Vene haru PAO Fortum ja vallandasid sealse tegevjuhi.

Soome energiafirma lisab, et kavatseb ka tulevikus oma investeeringuid võimalike meetmete abil kaitsta.

Fortum on oma ajaloo jooksul teinud Venemaal 6 miljardi euro ulatuses investeeringuid. Tagasi on teenitud 4 miljardit eurot. Seega kui võtta aluseks algne investeering, on Venemaal äri ajamise kahju 2 miljardit eurot, märkis ettevõtte tegevjuht Markus Rauramo mais.