Selveri esindaja Jürg Sameli sõnul sõltub hind väga palju päritolumaast. „Seejuures võivad riigid asuda lähestikku, aga hind erineb oluliselt,“ märkis ta.

Sameli sõnul müüakse turul reeglina Maroko päritolu arbuusi, mille hooaeg hakkab lõppema ja mille hinnad on kõrged. „Marokos oli ka erakordselt külm talv/kevad, mis mõjutas saaki,“ lisas ta.

Jaeketid aga ostavad arbuuse erinevatest päritolumaadest, kus hooaeg alles kestab ning sellest tulenevalt võivad päritolumaad nädalast nädalasse muutuda. „Otsitakse hooajale vastavat hinda ja kvaliteeti ning maitset - Itaalia, Hispaania, Aserbaidžaan, Kreeka, Türgi, Ungari.“

Lisaks toob Samel välja, et turu kliendile on Maroko päritolu arbuus südamelähedane, sest tegemist on reeglina väga suure viljaga, mida aga jaeketis on keeruline müüa.

Arbuusi hind Rimi kaupluses

Prisma puuviljade katergooriajuhi Kristi Reiseli sõnul võivad erinevused arbuusihindades jaekettide ning turu vahel olla mitmel põhjusel. Peamiseks on aga tema sõnul tõenäoliselt kasumiootus ja maht. Olulist rolli mängivad hinnakujunduses ka logistikakulud ning vahendajate arv - mida rohkem on vahelülisid, seda kallim on kaup. Jaekettidel on viimane hästi planeeritud ning seetõttu on võimalik poes ka soodsat hinda pakkuda.

Arbuusi hind Balti Jaama turg

Maxima Eesti ostuosakonnajuhi Matthias Jaaksoo sõnul kujunevad hinnad tarnijate ja tootjatega läbirääkimiste teel ning kauba lõplik hind sõltub tellitava kauba kogusest ja müügikohast. „Meil on 85 kauplust üle Eesti ning tellitava kauba kogused suured,“ märkis Jaaksoo.

Arbuusi hind Sõle Selveri EwBerry