„Kutsume ELi välisasjade kõrget esindajat Josep Borrelli kasutama oma algatusõigust selleks, et teha ELi Nõukogule ettepanek võtta vastu otsus, millega luuakse õiguslik alus Venemaa külmutatud riigivarade mobiliseerimiseks Ukrainale kahju hüvitamise eesmärgil,“ ütles Paet.

„Senised ELi sammud on olnud ebapiisavad vaatamata Euroopa Parlamendi liikmete korduvatele üleskutsetele,“ lisas ta. Paet lisas, et on iseenesest mõistetav, et agressorriik peab ka vastutama tekitatud hävingu eest. „Miks peab EL kogu ülesehituse arve kinni maksma, kuigi süüdi on Venemaa,“ lisas ta.

Juunis arutas Euroopa Liit kohtumisel erinevaid võimalusi, kuidas Venemaa külmutatud varasid Ukraina taastamiseks kasutada. ERRi andmetel ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Christian Wiegand siis, et Venemaa varasid on kahte tüüpi.

„Seal on kaks erinevat osa. Esiteks on eravara – eraisikute ja ettevõtete varad, mille saab külmutada. Praegu on külmutatud vara 24,1 miljardi (euro) ekvivalendis,“ ütles Wiegand juunikuus toimunud pressikonverentsil Brüsselis. Ta selgitas, et tegu on varaga, mis külmutati EL-is kehtestatud piirangumeetmete raames. Tema sõnul käib EL-i liikmesriikidega arutelu selle kasutamiseks Ukraina jaoks.

„Eelkõige pean silmas meie ettepanekut kriminaliseerida sanktsioonirikkumised,“ ütles komisjoni pressiesindaja, vastates küsimusele, kas Ukraina abistamiseks mõeldud Venemaa raha konfiskeerimise mõtte elluviimises on midagi uut.