Dekreedis öeldi, et välisomandis olevad osalused Danone Venemaal antakse „ajutise juhtimise“ alla riigi kinnisvarabüroole Rosimuštšestvo.

Aprillis võttis riik enda kontrolli alla ka Saksamaa Uniperi ja Soome Fortumi.

Kreml hoiatas toona, et võib konfiskeerida rohkem Lääne varasid ajutiselt vastumeetmena välismaiste sammude eest Venemaa ettevõtete vastu välismaal.

Danone ütles oma avalduses, et uurib asja lähemalt, lisades, et Kremli otsus ei mõjuta tema 2023. aasta finantsprognoosi.

Õlletootja silmitsi sama küsimusega

Lisaks Danonile teatas täna ka õlletootja Carlsberg, et nende õlle Baltika tehased antakse Venemaa Föderaalse Riigivara Haldamise Agentuuri ajutise juhtimise alla.

Carlsberg Grupp ei ole saanud Venemaa võimudelt ametlikku teavet presidendi dekreedi ega selle tagajärgede kohta Baltika tehastele.

Carlsberg Grupi sõnul on nad Venemaal tegutsenud kohalike reeglite ja eeskirjade kohaselt ning peab antud arengut ootamatuks. Carlsberg Grupp on alustanud selle tehingu õiguslike ja operatiivsete tagajärgede hindamist ning võtab kasutusele kõik vajalikud meetmed. Niisamuti hinnatakse presidendi dekreedi võimalikke finantsmõjusid.

Müük oli mõlemal plaanis

Prantsuse ettevõte teatas eelmise aasta oktoobris, et otsib ostjat oma Venemaa piimatoodete ärile, mis võib kaasa tuua kuni 1 miljardi euro (1,12 miljardi dollari) suuruse mahakandmise. Ainsana plaaniti riiki alles jätta imikute toidu haru.

28. märtsil 2022 teatas Carlsberg Grupp oma otsusest taotleda oma äritegevuse täielikku müüki Venemaal. Pärast pikaajalist ja keerulist protsessi eraldamaks Venemaal asuvad tehased ülejäänud Carlsbergi kontsernist allkirjastati lõpuks käesoleva aasta 23. juunil leping Venemaa äritegevuse müümiseks.

Baltika tehaste müük eeldab aga regulatiivse heakskiidu andmist ja teatud tingimuste täitmist mitmes jurisdiktsioonis. Käesoleva hetke seisuga on selle müügiprotsessi väljavaated presidendi dekreeti valguses ebaselged.

Carlsberg Grupp kogub hetkel üksikasjalikumat teavet ja avaldab kogu asjakohase ja kontrollitud info esimesel võimalusel.