„Tulekahju puhkes pühapäeva hommikul, mistõttu ettevõtte veski ei tööta praegu, ütles firma juhatuse esimees Kristaps Amsils,“ Läti raadiole. Inimesed tulekahjus vigastada ei saanud.

Läti tuletõrje- ja päästeteenistus (VUGD) teatas, et 16. juulil kell 7.08 sai VUGD kõne Dobele linna Spodrības'i tänavale, kus tootmishoones oli puhkenud tulekahju.

Sündmuskohale jõudes leidsid päästjad, et seitsmekorruselises hoones oli süttinud tulekahju mitmel korrusel.

Tulekahju toimus otse veskihoones, kus tera jahvatatakse ja jahu sõelutakse. Tuli süttis 5.-6. korruse hoonetes ja levis siis kogu rajatises teistele korrustele ning seetõttu oli põleng väga vertikaalne, mis tegi kustutustööd tuletõrjujatele eriti raskeks.

Kustutamist raskendas asjaolu, et hoone on väga keerulise planeeringuga, selles asuvad erinevad seadmed ja konstruktsioonid, mis ühendavad hoone korruseid ja mille kaudu leegid levisid ka korruste vahel. Leekide levik piirati kell 12.48.

„See oli üks keerulisemaid tulekahjusid, mis meil Zemgales viimasel ajal on olnud,“ tunnistas VUGDi Zemgale piirkondliku administratsiooni juht Dainis Bērziņš.

Tulekahjus põlesid 506 ruutmeetri suurusel alal ehituskonstruktsioonid, tehnilised seadmed ja torustikud.

Kustutustööde koordineerimiseks loodi operatiivjuhtkond, kuhu kaasati teenistuste ja ettevõtte esindajad sündmuskohal. Umbes kell 17:00 oli tulekahju kustutatud.

Esialgsetel andmetel tekkis tööstusseadmete rihmade vahel hõõrdumine, mille tagajärjel süttisid rihmadel olevad terad ja puhkes tulekahju. Intsidendiga seoses on algatatud kriminaalmenetlus ja selle uurimine on käimas.

Amsil ütles, et tulekahju tõttu ei tööta praegu veski, kuid teiste tootmisosade tööd ei ole see mõjutanud. Ka vilja vastuvõtt ei ole häiritud ning Amsil kutsus põllumehi üles viima vilja Dobelisse.

„Loomulikult töötame praegu hädaolukorras, veskid on imõjutatud, kuid võin oma ostjatele ja klientidele kinnitada, et jahutarned kindlasti jätkuvad,“ ütles Amsil. Kuni veski taastamiseni tarnib „Dobeles zirnavnieks“ klientidele jahu oma varudest ja teistest kontserni ettevõtetest.

Seni veskis töötanud töötajad võetakse kuni taastamiseni tööle „Dzirnavniekase“ teistes struktuuriüksustes.

Ettevõte „Dobeles Miller“ on registreeritud 1991. aastal ja selle põhikapital on Firmas.lv andmetel 3,897 miljonit eurot. Ettevõtte suurim aktsionär on Eesti teraviljatootja Tartu Mill. Ettevõtte põhitegevusalad on igasuguse nisujahu, jahusegude, makaronide, teraviljahelveste, tangude ja loomasööda tootmine.