Norra andmekaitseamet ähvardab trahvida firmat päevas 100 000-dollarise trahviga, kui nad ei lõpeta kasutajate isikuandmete kasutamist sihitud reklaami eesmärgi saavutamiseks.

Norra andmekaitseameti Datatilsyneti sõnul trahvivad nad Metat iga päev alates 4. augustist kuni 3. novembrini, kui firma oma tegevust ei muuda. Nad lisasid, et Meta ei saa Norras koguda kasutajate andmeid, näiteks kasutajate füüsilist asukohta, ja kasutada neid reklaami suunamiseks. Seda nimetatakse käitumuslikuks reklaamiks, mis on Big Tech'ile omane ärimudel.

Meta tegevus on ebaseaduslik

„On selge, et see on ebaseaduslik, seega me peame kohe sekkuma. Me ei saa enam oodata,“ ütles Datatilsyneti rahvusvahelise osakonna juht Tobias Judin Reutersile.

Meta ütles, et ta vaatab Datatilsyneti otsuse läbi ja lisas, et see ei mõjuta koheselt tema teenuseid.

Datatilsynet on suunanud oma sammu Euroopa Andmekaitsenõukogule. Kui asutus selle otsusega nõustub, võivad nad muuta trahvi püsivaks ja laiendada otsust ka mujale Euroopas. „See avaldaks täiendavat survet Metale,“ ütles Judin.

Norra andmekaitseameti otsus tuleb mõned päevad pärast seda, kui Euroopa Liidu kõrgeim kohus otsustas, et Meta ei tohi kasutajate andmeid käitumusliku reklaami jaoks koguda.

Detsembris teatas Iirimaa (DPC), kus on Meta Euroopa peakorter, et ettevõte peab selle tegevuse lõpetama. „Me jätkame konstruktiivset koostööd Iiri DPCga, meie juhtiva reguleeriva asutusega ELis, seoses selle otsuse täitmisega,“ ütles Meta esindaja.