Omal käel rikkaks saanud miljonär, kes hakkas teste tegema 1983. aastal, unistab ülikooli minekust. Hiinas tuleb ülikooli sisse astumiseks läbida eksam, mis ei ole lihtsamate killast.

Tegelikult pole Shil vajagi ülikooli minna. Lõppude lõpuks on endisel tehasetöölisel oma ehitusmaterjalide äri ja AFP andmetel on ta miljonär. Ent Shi on alati unistanud kolledžisse minemisest.

„See tekitab minus kurbust, et mul ei õnnestunud saada kõrgharidust,“ ütles Shi selle kuu alguses AFP-le. „Ma tõesti tahan minna ülikooli ja saada intellektuaaliks.“

Üliraske eksam, mida isegi koolinoortel on keeruline sooritada

Selleks peab Shi sooritama Hiina ülikooli sisseastumiseksami ehk gaokao, mida saab teha kord aastas. Seda nimetatakse kõigi eksamite emaks, sest tegu on äärmiselt keerulise testiga. Protsess on nii intensiivne, et eksami tegemise päevadel kasutatakse sageli politsei abi, et teedel ja koolides korda hoida.

Shi hakkas igal aastal eksamit tegema 1983. aastal, kui ta oli 16-aastane, kuid loobus umbes kümme aastat hiljem (1992. aastal), sest toona oli test mõeldud ainult alla 25-aastastele vallalistele. Ta hakkas eksamil õnne proovima uuesti 2001. aastal, kui need reeglid tühistati.

Shi sõnul õppis ta iga päev enne eksamit 12 tundi järjest, et suuta võistelda Hiina 13 miljoni keskkoolilõpetajaga, kes temaga konkureerivad. Kahjuks valmistumisest ei piisanud, sest Shil jäi eksamil puudu 34 punkti, et endale ülikoolikoht kindlustada.

Pärast 40 aastat teda saatnud ebaõnnestumisi ei ole Shi enam kindel, kas ta proovib veel ülikooli sisse saada. „Raske öelda, kas järgmisel aastal jälle selleks valmistun,“ ütles ta AFP-le.