Bergs Timber teatas börsiteates, et Laesti saeveski suletakse, kuna kevadel läbi viidud kasumliku jätkusuutlikkuse hinnangu kohaselt pole tulevikus võimalik saeveskit pidada.

Saeveski sulgemise põhjusteks on tegevuskulude kasv, raskused toorme kättesaadavusega ning investeeringud. Bergs plaanib lõpetada Laesti saeveski tegevuse augustis. Kogu tegevus lõpetatakse 2023. aasta sügisel.

„Kohalik juhtkond teeb head tööd, kuid me ei näe siiski, et Laesti saeveski edasi tegutsemine ja arendamine oleks võimalik,“ ütles Bergs Timberi tegevjuht Peter Nilsson. Saeveski sulgemisega kaotab töö umbes 30 töötajat. Saeveski viimase 12 kuu netokäive on pea 100 miljonit Rootsi krooni.

Bergs on sõlminud Eesti ettevõttega Warmeston OÜ lepingu maa, hoonete ja masinate müügiks. Tehing peaks toimuma selle aasta kolmandas kvartalis. Kavandatav uus omanik ei plaani saeveskit opereerida.

Laesti saeveski 2022. aasta realiseerimise netokäive oli 16,5 miljonit eurot, 78% sellest moodustas saematerjali müük. 46% saeveski toodangust müüdi kohalikule turule, 54% eksporditi.

Ettevõtte puhaskasumiks kujunes 2022. aastal üle poole miljoni euro. Saeveski müügi vähenemine 2022. aastal tulenes peamiselt saematerjali nõudluse vähenemisest teisel poolaastal ning tootmise vähendamisest. Ettevõte on toonud oma majandusaruandes välja, et peamiseks põhjuseks võib pidada Vene-Ukraina konflikti ning Venemaale ja Valgevenele seatud sanktsioone.

Bergs Timber on rahvusvaheline puidutoodete kontsern, mille suurimateks turgudeks on Skandinaavia, Balti riigid, Suurbritannia ja Prantsusmaa. Peakontor ja kontserni juhtkond asuvad Rootsis. Kontserni tooteid müüakse ligi 20 riigis.

Ettevõtte aktsia on Stockholmi börsil noteeritud alates 1984. aastast.