Esmaspäeval avaldatud esialgsete andmete kohaselt oli euroala inflatsioon juulis 5,3%, mis on madalam kui juunis registreeritud 5,5%. Siiski on see endiselt tunduvalt kõrgem kui Euroopa Keskpanga 2% eesmärk 20-liikmelises blokis.

Eesti inflatsioon langes Eurostati esialgsel hinnangul juulis 6,3% peale ehk madalaimale tasemele alates 2021. aasta augustist. Eesti kuine inflatsioon langes 0,4%.

Kui varasemalt vedasid hinnakasvu kõrged energiakulud, siis viimastel kuudel on aina suuremat rolli mänginud toiduainete hinnad. Sel kuul vedasid inflatsiooni taas toiduained, alkohol ja tubakas - hinnad tõusid juulis 10,8%, kuigi tõus oli madalam kui eelmistel kuudel. Teenused kerkisid 5,6% ja energia odavnes 6,1%.

Endiselt püsib jonnakalt kõrgel nö baasinflatsioon, kust on eemaldatu volatiilsed toidu- ning energiahinnad. 5,5% juures on baasinflatsioon nüüd kõrgem kui koguinflatsioon.

Täna avaldatud andmete järgi kiirenes Euroala majanduskasv oodatust enam ehk 0,3%. Reutersi poolt küsitletud analüütikud olid oodanud 0,2% kasvu.

Positiivset trendi on näidanud nii Prantsusmaa kui Hispaania majandused, mis kasvasid teises kvartalis vastavalt 0,5% ja 0,4%.