Tarbija ostis 2022. aasta märtsis kasvuhoone ettevõttelt UAB „Kesko Senukai Digital“, kes Eestis peab K-rauta ja 1a.ee veebipoode. 2023. aasta veebruaris esitas ta ettevõttele pretensiooni, kuna kasvuhoone oli lume all purunenud. Tarbija hinnangul oli kasvuhoone konstruktsioon nõrk ja seetõttu see ka kokku vajus.

Ettevõtte garantiitingimuste kohaselt ei kehti garantii loodusõnnetuste, loodus-, ökoloogiliste ja muude kõrvalekallete ning vääramatu jõu tõttu tekkinud kahjude korral. Tarbija soovis teada, millal siis garantii üldse kehtib, kui tegu on õue paigaldatava asjaga. Tarbija soovis kasvuhoone eest raha tagasi.

Tarbija oleks pidanud katust tugevdama

UAB „Kesko Senukai Digital“ vastas tarbijavaidluste komisjonile, et kaupleja vastutus müüdud asjade eest ei ole absoluutne. Ettevõtte sõnul olid tarbija fotodel selgelt näha mehaanilised kahjustused, sealhulgas vajus katus kokku sel olnud paksu lumekihi tõttu. „Arvestades tarbija esitatud fotosid, ei ole tarbija toetanud ega muul viisil tugevdanud toote katust, et toote defekte oleks võimalik vältida ilma toote katust puhastamata,“ kirjutas ettevõte tarbijavaidluste komisjonile. Ettevõte jäi seisukohale, et nad ei vastuta puuduste eest, mis tulenevad nendest mitteolenevatest põhjustest.

Nad tõid veel välja, et tarbija oli kasvuhoonet kasutanud juba aasta aega ja ei olnud varem ettevõtte poole pöördunud. „Kaupleja leiab, et toote puudused tekkisid tarbija süül, kes kasutas toodet täitmata toote paigaldusjuhendis antud juhiseid, mis põhjustas toote puudused,“ vastas ettevõte komisjonile. Nende sõnul vastutab tarbija toote nõuetekohase kasutamise eest.

Lumi on Eestis tavapärane nähtus

Tarbijavaidluste komisjon otsustas tarbija avalduse rahuldada ning ettevõte peab kliendile raha tagastama. Võlaõigusseadus sätestab, et ühe aasta jooksul alates asja ostjale üleandmisest ilmnenud lepingutingimustele mittevastavus oli olemas asja üleandmise ajal, seega võib ka käesolevas asjas eeldada, et viga oli olemas kasvuhoone üleandmise ajal.

Garantiitingimuste kohaselt ei ole garantii kehtiv järgmistel juhtudel: kahjud, mis on tekkinud seoses stiihiliste õnnetuste, looduslike, ökoloogiliste ja muude anomaaliatega ning vääramatute jõududega (force majeure). Komisjon tõi välja, et ettevõte ei tõendanud ühegi eelnimetatu esinemist. Samuti ei olnud toote juhendis kirjas, et kasvuhoonet tuleks paksust lumest puhastada. Kuna kasvuhoone olevat kirjelduse järgi erakordselt tugeva karkassiga, siis ei pidanud tarbija ka lume pärast muretsema.

„Komisjon leiab, et toode on mõeldud kasutamiseks välitingimustes ja paks lumi on Eesti oludes tavapärane nähtus, mida ei saa pidada garantiitingimustes nimetatud välistuseks,“ on otsuses kirjas.